Stagiunea de toamna la Teatru National din Timisoara incepe sub semnul comediei. “M-am hotarat sa devin prost”, un spectacol tot mai actual

Teatrul National din Timisoara incepe stagiunea 2018-2019, marti, 11 septembrie, de la ora 19, cu cel mai jucat titlu al ultimilor ani –  M-am hotarat sa devin prost, dupa Martin Page, spectacol care a depasit reprezentatia cu numarul 100.


M-am hotarat sa devin prost, in lectura Antonellei Cornici,  descrie, intr-o suita de povesti grave, cu haz, eforturile pe care trebuie sa le faca un tanar mult prea destept pentru a „invata” empatia, iar distributia, alcatuita din Calin Stanciu jr, Victor Manovici, Victoria Rusu, Malina Manovici si Alina Chelba, reuneste cativa dintre cei mai iubiti actori ai Timisoarei.

Urmatoarele reprezentatii sunt programate miercuri, 12 septembrie si joi, 13 septembrie, la Studio „Utu Strugari”, care isi asteapta publicul in noua sa configuratie.

Pe maine de Mihaela Iancu, un spectacol intrat de curand in repertoriul Teatrului National, reprezinta un fascinant tur de forta al actritei Iuliana Craescu, intr-un one-woman show care poarta  spectatorii intr-un labirint al celor mai profunde, al celor mai intime emotii. Spectacolul va avea loc sambata, 15 septembrie, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari”.

Duminica, 16 septembrie, la Sala Mare, cu incepere de la ora 19, publicul este invitat sa il urmareasca pe celebrul – si atat de actualul – Gogu, in comedia Prostii sub clar de luna de Teodor Mazilu, regia Ion-Ardeal Ieremia.

Spectatorii vor avea ocazia sa afle care mai este locul, rolul, puterea sentimentelor intr-o lume ce pare condusa de orice altceva, si, dincolo de homericul hohot de ras al inconfundabilei comedii a lui Teodor Mazilu vor putea sa constate cat de „Gogu”, de „Ortansa”, de „Emilian” sau de „Clementina” sunt cei care  ocupa titlurile stirilor de azi. Actorii care fac posibila aceasta intalnire sunt Ion Rizea, Claudia Ieremia, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Madalina Toderas, Nicolae Parvulescu, Flavius Retea si Stefan Roman.

Cel mai bun spectacol al anului, asa cum l-a declarat UNITER prin premiul decernat, Rambuku de Jon Fosse va reveni pe scena Salii 2 cu prima reprezentatie din aceasta stagiune marti, 18 septembrie, de la ora 19. Rambuku este un spectacol despre felurile in care dragostea  supravietuieste istoriei, materiei, vietii insesi, la intersectia dintre cuvant si tacere, dintre miscare si nemiscare, dintre spatiu si timp.

Spectacolul, semnat de regizorul Mihai Maniutiu, ii aduce in fata publicului pe actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea si Andrea Gavriliu (care semneaza si coregrafia), acestora alaturandu-li-se actorii Ada Dumitru, Adrian Loghin, Alexandru Ioan Pantea, Ana Negrescu, Andreea Giurgiu, Bianca Pintea, Ciprian Valea, Eugen Curelici, Eva Maria Danciu, Ioana Repciuc, Ionut Iova, Mario Valdelvira Garcia, Raul Lazarescu, Roxana Fanata, Sebastian Valcea, Stefania Misaila si Vlad Ciresan.

O alta atractie a acestui septembrie teatral al Nationalului o reprezinta premiera spectacolului Steaua fara nume de Mihail Sebastian, programata joi, 20 septembrie, de la ora 19, la Studio „Utu Strugari”. Fermecatoarea poveste despre speranta si despre dragostea care-ar fi putut sa fie este spusa de foarte proaspetii actori Alexandra Macean, Patricia Gavril, Andrei Chifu, Andrei Zgabaia, Claudiu Surmei, Alexandru Pintea, Dumitrita Afanasii, Denisa Jivan, Antonia Deak si Claudiu Patcau, absolventi ai sectiei de teatru a Facultatii de Muzica si Teatru din Timisoara.

Acest spectacol continua un demers inceput cu mai multi ani in urma, prin care Teatrul National sprijina si promoveaza actorii debutanti, in repertoriul Nationalului aflandu-se si in prezent spectacole realizate de-a lungul timpului cu tineri absolventi (Un Romeo si o Julieta – un scandal urban, Dawn way etc.).

Nu in ultimul rand, actrita Roberta Popa Ionescu da intalnire publicului la Studio „Utu Strugari”, vineri, 28 septembrie, in one-woman show-ul Mata Hari, pe un text de Crista Bilciu, un spectacol-document care are incontestabila calitate de a incapsula biografia si emotiile unuia dintre cele mai fascinante personaje ale istoriei secolului trecut.

Finalul lunii septembrie marcheaza participarea Teatrului National din Timisoara la prestigiosul festival international de teatru MESS, Sarajevo. Festivalul International de Teatru MESS are o traditie de peste 5 decenii si gazduieste in fiecare an cele mai marcante spectacole si personalitati. In acest context, directorul artistic al festivalului, regizorul italian Giorgio Ursini, a selectionat spectacolul Rambuku, programat in festival duminica, 30 septembrie. (I.P.)

Fotografii: Adrian Piclisan / TNTm

Leave a Reply