PULS VALUTAR! Prima saptamana din septembrie, calma pentru moneda romaneasca. Euro a “adormit” la 4,64 lei

Prima saptamana din septembrie a fost una calma pentru leu, care a evitat turbulentele cu care s-au confruntat majoritatea monedelor emergente, cele mai importante dintre acestea, precum rupia indiana sau peso-ul argentinian, atingand minime istorice fata de dolar.


Cursul euro a fluctuat intre 4,6321 lei, minimul ultimei luni, si 4,641 lei, medie atinsa la sfarsitul perioadei, cand tranzactiile s-au realizat intr-un culoar mai larg, 4,631 – 4,643 lei, cu inchiderea la 4,638 lei.

Media dolarului american a scazut de la 4,0051 la 3,9815 lei, la finalul intervalului. Exista, insa, un potential mare de crestere, un semnal fiind dat de culoarul de fluctuatie de vineri, 3,983 – 4,016 lei, cu inchiderea la valoarea maxima.

Un potential major de apreciere are si moneda elvetiana, care s-a intarit pe pietele internationale de la 1,131 la 1,118 franci/euro, semn ca investitorii se tem de o recrudescenta a tensiunilor comerciale la nivel mondial, in special cele dintre SUA si China. Cursul acesteia a crescut de la 4,1091 la 4,1316 lei.

Ultimele injectii de lichiditate ale BNR in piata monetara, aceasta imprumutand, prin operatiuni de tip repo, bancile comerciale cu un total de peste 22 miliarde lei, a avut ca efect stoparea cresterii indicilor ROBOR, care si-au triplat valoarea in ultimele 12 luni.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobanzilor la majoritatea creditelor in lei, a incheiat perioada la 3,12%,  cel mai mic nivel incepand cu data 22 iunie, iar cel la sase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scazut pana la 3,37%, minim al ultimelor doua luni.

Indicele la noua luni stagna la sfarsitul perioadei la 3,45%, iar cel la 12 luni scadea la 3,50%, reducerile fata de finalul perioadei precedente fiind minime.

Perechea euro/dolar a incheiat perioada la 1,1551 dolari, marcand astfel tendinta de apreciere pe termen lung a monedei americane.

Mai multe analize realizate de bancile de investitii, mentioneaza posibilitatea atingerii, pana la sfarsitul anului, a valorii de 1,10 dolari, tendinta care se bazeaza pe inasprirea politicii monetare a Rezervei Federale americane.

Faptul ca somajul din SUA s-a mentinut la 3,9%, iar salariul orar mediu a crescut cu 2,9%, a intarit opinia ca Fed va majora dobanda sa cheie cu un sfert de punct procentual la intrunirea conducerii ei din 25 septembrie pentru a opera o ultima modificare pe plus la sfarsitul anului.

O analiza ING Bank anticipeaza insa o situatie grava pentru monedele emergente, care ar putea atinge noi minime fata de dolar datorita politicii protectioniste agresive a Administatiei de la Casa Alba.

Dupa o crestere la jumatatea perioadei la 7.400 dolari, indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a incheiat perioada la 6.412,87 dolari. (Radu Georgescu)

Nota! Analiza cuprinde perioada 3 – 7 septembrie.

Leave a Reply