Dosar penal in care este vizat Teodor Melescanu, dupa ce timisoreanul Bazil Popovici a reclamat faptul ca i s-a “furat” postul de consul la Strasbourg. Ministrul de Externe este acuzat ca si-a favorizat fiul vitreg

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese, dupa ce ministrului de Externe, Teodor Melescanu, si-a numit fiul vitreg in functia de consul general la Strasbourg.


Dosarul 378/P/2018 a fost deschis dupa ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, de la Universitatea de Vest din Timisoara, fost ambasador al Romaniei in Maroc si Portugalia, a facut o plangere penala impotriva lui Melescanu in care reclama faptul ca nu a fost numit in acest post, desi a castigat un concurs in decembrie 2016.

“Domnul Melescanu a comis un abuz in serviciu pentru a-si promova un membru al familiei, ocazie cu care a incalcat un drept pe care subsemnatul l-a dobandit prin concurs. Fapt fara precedent in istoria postrevolutionara a Romaniei, domnul ministru Melescanu isi numeste fiul vitreg, prin urmare ruda de gradul I, consul general printr-o Hotarare de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnata fara jena in nume propriu, id est cu propria semnatura, in dispretul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifica:

<<Persoana care ocupa functia de membru al Guvernului este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau pentru rudele sale de gradul I>>”, se mentioneaza in plangerea penala depusa la Parchetul General de profesorul timisorean.

Reclamantul subliniaza faptul ca selectarea sa pentru postul de la Strasbourg s-a facut in urma unui concurs deschis, pe baza unor criterii clar stabilite si anuntate public, si nu printr-un act de vointa guvernamentala sau politica. Membrii comisiei de examen la MAE au fost inalti specialisti in domeniul relatiilor internationale, in marea majoritate inca in functii.

Dupa ce profesorul Bazil Popovici a depus plangerea, Parchetul general a inceput urmarirea penala in rem pentru abuz in serviciu si conflict de interese si l-a citat pe reclamant la audieri pe data de 1 octombrie.

Bazil Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timisoara unde preda cursuri de literatura, cultura si civilizatie franceza. A detinut, in ultimii 20 de ani, functiile de consul general al Romaniei la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada Romaniei la Paris (2002-2005), ambasador al Romaniei in Maroc (2005-2011) si ambasador al Romaniei in Portugalia (2011-2016).

Sorin-Adrian Pirvulescu, fiul sotiei ministrului de Externe, Teodor Melescanu, a fost numit consul general al Romaniei la Strasbourg printr-o hotarare de guvern, publicata in Monitorul Oficial, pe data 28 iunie. Hotararea a fost semnata de premierul Viorica Dancila si contrasemnata, abuziv, de ministrul de Externe Teodor Melescanu.

Deocamdata, Pirvulescu inca nu s-a prezentat la post, intrucat nu a trecut perioada de despartire de 90 de zile pentru consulul general rechemat, Sabin Pop. (Vlad Enciu)

Leave a Reply