Fost procuror si dascal pentru studentii la Drept din Timisoara, in cursa pentru functia de judecator la Tribunalul Uniunii Europene!

Magistratul banatean Mircea Criste, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, actual adjunct al Avocatului Poporului, sotul notaritei Safta Criste, cercetata in dosarul mafiei imobiliare din Timisoara, si-a depus candidatura pentru functia de judecator la Tribunalul Uniunii Europene.


Acesta va sustine, astazi, interviul in fata comisiei prezidate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Pentru a fi eligibili, candidatii trebuie sa dovedeasca ca sunt independenti si ca nu sunt agenti acoperiti a vreunui serviciu secret.

“Poate fi desemnata candidat al Romaniei pentru functia de judecator la Tribunalul UE persoana care ofera depline garantii de independenta si care are capacitatea ceruta pentru exercitarea unor inalte functii jurisdictionale”, se arată in anuntul publicat pe site-ul Ministerului Justitiei.

Potrivit MJ, alaturi de favoritul Mircea Criste, printre cei 18 candidati inscrisi in cursa pentru functia de judecator al Romaniei la Tribunalul UE se regasesc nume grele din magistratura, precum Diana Magdalena Bulancea, judecator la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios, sotia lui Marius Bulancea, sef al Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie din DNA, detasata la Tribunalul Uniunii Europene, din 2017, dar si Razvan Horatiu Radu, fost subsecretar de stat in MAE, agent al Guvernului Romaniei pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene si agent guvernamental la CEDO.

Revenind la Mircea Criste, sa mai spunem ca acesta, dupa o cariera de judecator pana la Curtea de Apel Timisoara, in mai 1997 a devenit primul director general civil al sistemului penitenciar, apoi, intre anii 1998-2001, a detinut functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. De asemenea, adjunctul Avocatului Poporului a fost profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, iar dupa intrarea in diplomatie, in perioada 2001 – 2004, a fost ambasador al Romaniei in Macedonia.

Romania se numara printre cele noua state membre chemate sa desemneze un judecator suplimentar la Tribunalul UE. Cei noua judecatori vor fi numiti de comun acord de catre guvernele statelor membre, dupa consultarea comitetului prevazut la articolul 255 TFUE, incepand cu 1 septembrie 2019. (G.I.)

 

Leave a Reply