REZULTAT! Magistratul banatean Mircea Cristea, doar rezerva pentru a ocupa functia de judecator la Tribunalul UE. VEZI cine este judecatorul care a castigat cursa pentru aceasta functie

Propunerea Ministerului Justitiei pentru a ocupa, din partea Romaniei, functia de judecator la Tribunalul Uniunii Europene este Mirela Stancu (foto), judecator la Tribunalul Bucuresti, insa, totodata, au fost formulate si doua propuneri de rezerva. Este vorba despre banateanul Mircea Criste, fost procuror general al Romaniei, si Irina Zlatescu.


Mirela Stancu este doctor in drept al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, specializarea Drept procesual civil, licentiat in Drept al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (promotia 1998).

Este judecator la Tribunalul Bucuresti (din august 2009), formator la Institutul National al Magistraturii (drept civil si drept procesual civil) din octombrie 2007, asistent universitar in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti (drept procesual civil) din octombrie 2002.

Totodata, a fost referendar (judecator detasat) la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in perioada septembrie 2011 – februarie 2014.

Potrivit MJ, cei 18 candidati in numele Romaniei pentru functia de judecator la Tribunalul UE au fost: Cristiana Georgeta Budileanu, Diana Magdalena Bulancea, Cristina Butacu, Mircea Criste, Andreia Liana Constanda, Camelia Lilieana Gheorghiu, Laura Mihaela Ivanovici, Constantin Virgil Ivan-Cucu, Claudia Jderu, Ioana Andreea Mares, Petre Matei, Valentin Mircea, Ionel Olteanu, Razvan Horatiu Radu, Mirela Stancu, Ecaterina Raluca Toma, Elena Diana Ungureanu, Irina Zlatescu.

Romania se numara printre cele noua state membre chemate sa desemneze un judecator suplimentar la Tribunalul UE. Cei noua judecatori vor fi numiti incepand cu 1 septembrie 2019.

Judecatorii Tribunalului nu pot exercita nicio functie politica sau administrativa, nicio activitate profesionista, remunerata sau nu, in afara cazului in care Consiliul UE, hotarand cu majoritate simpla, acorda o derogare cu titlu exceptional.

Propunerile Comisiei de selectie vor fi comunicate Guvernului spre aprobare, iar Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului Romaniei pentru functia de judecator al Tribunalului Uniunii Europene.

Judecatorul roman va fi numit de comun acord de catre guvernele statelor membre. (V.E.)

Leave a Reply