Astazi a fost lansat Ro-Alert, sistemul de mesaje telefonice care permite avertizarea urgenta a populatiei asupra unor pericole majore

Sistemul RO-ALERT a fost lansat, astazi, de secretarul de stat pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat. Acest sistem permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea si alarmarea populatiei in situatii de urgenta, conform prevederilor legale.


Sistemul RO-ALERT este folosit in situatii majore in care viata si sanatatea cetatenilor sunt puse in pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundatii amenintatoare, atac terorist sau alte situatii care ameninta grav comunitatile.

Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul Romaniei de catre Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, potrivit informatiilor de pe siteul ro-alert.ro.

Astfel, in situatii de fenomene meteo extreme, de calamitati, de atacuri teroriste sau de alte situatii care pot ameninta grav comunitatile, sistemul Ro Alert va fi folosit si cetatenii vor primi pe telefon avertizari instantanee.

Pentru a difuza un mesaj de avertizare populatiei, operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispozitie o harta digitala pe care poate selecta/desena zona in care trebuie transmisa avertizarea.

Continutul mesajului de avertizare si informatiile legate de zona in care acesta trebuie difuzate sunt transportate prin legaturi private de interconectare a Sistemului RO-ALERT cu retelele operatorilor de telefonie mobila.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazeaza Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicatii mobile din zona selectata sa difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care functioneaza in aria de acoperire a acestora. Numele si numarul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, asadar raman necunoscute.

Alte informatii referitoare la avertizarea unei situatii de urgenta difuzate retelelor de comunicatii mobile includ valabilitatea mesajelor si numarul de redifuzari. Un telefon mobil care a receptionat un mesaj de avertizare nu va mai primi repetari ale aceluiasi mesaj.

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast si functionale in zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afisa continutul mesajului de avertizare in mod automat.

Modul de afisare a mesajului si sunetul notificarii de primire a avertizarii poate varia in functie de tipul telefonului.

Mesajele RO-ALERT pot fi receptionate pe intreg teritoriul Romaniei acolo unde exista semnal GSM 2G/3G/4G. Nu este necesara instalarea de aplicatii pe telefoanele mobile. Nu conteaza daca aveti servicii de tip abonament sau prepay si nu se percep costuri sau taxe pentru receptionarea mesajelor RO-ALERT. In situatia in care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. (I.P.)

Leave a Reply