EXCLUSIV! Inspectia Judiciara vine in control la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, dupa “vidul de putere” din aceasta vara

Forfata mare la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, se fac situatii si se pregatesc raspunsuri la posibile intrebari cu tenta disciplinara, dupa ce Inspectia Judiciara a anuntat ca, in perioada 1-3 octombrie, o echipa de control va fi prezenta la Timisoara.


Se anunta un riguros control de management si de fond, in conditiile in care, in aceasta vara, Parchetul Timisoara a fost abandonat, simultan, atat de prim-procuror, cat si de prim-procurorul adjunct, iar la conducere au fost delegati procurori tineri, fara experienta coordonarii anchetelor de la cea mai eficienta unitate de parchet din tara.

Regulamentul de ordine interioara al parchetelor interzice expres ca procurorii din conducerea unei unitati de parchet sa-si programeze concediile concomitent si sa delege atributiile specifice catre alti colegi, aceasta substituire  fiind acceptata doar in cazul unitatilor unde nu exista functia de prim-procuror adjunct, ceea ce nu e cazul la Timisoara.

“Este lipsit de orice etica profesionala, atat lipsa prim-procurorului, cat si a prim-procurorului adjunct, pe o durata mare de timp, pe motiv ca se efectueaza concedii de odihna sau de studii, sens in care se impune sa analizati faptul ca activitatea parchetului a fost serios perturbata de lipsa conducatorilor acestui parchet, in acelasi timp, prin lipsa coordonarii si monitorizarii indeplinirii sarcinilor de serviciu de catre ceilalti procurori”, se mentioneaza in plangerea adresata CSM de catre petenta Muller Elena Daniela, reprezentata de avocatul Florin Kovacs, plangere care sta la baza controlului anuntat de Inspectia Judiciara.

Este posibil ca prim-procurorul Irina Chivu si prim-procurorul adjunct Raluca Buculea sa aiba motive obiective pentru programarea concediilor in aceeasi perioada, insa o sa fie mai greu de explicat de s-a optat, in substituire, pentru procurori tineri, cum a fost Dragos Olteanu sau Lorin Tabirta, fost avocat in Baroul Timis, ambii numiti in functiile de procuror doar in ianuarie 2017, si nu pentru procurori cu o mai mare experienta profesionala. (G.I.)

Leave a Reply