ALERTA! Consumul de substante etnobotanice, dezincriminat penal! Curtea Suprema a decis ca acest tip de drog poate fi consumat in mod legal

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis, recent, ca procurarea si consumul propriu de substante etnobotanice nu se mai pedepsesc cu inchisoarea sau cu amenda penala, deoarece, potrivit magistratilor, acestea nu pot sa constituie infractiune.


Decizia completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie penala (Decizia ICCJ nr. 10/2018 din 12 septembrie 2018) stabileste ca procurarea unor astfel de produse de catre romani, in calitate de consumatori finali, pentru consum propriu nu este infractiune.

Din momentul cand aceasta va aparea in Monitorul Oficial, romanii care-si cumpara etnobotanice pentru consum propriu nu vor mai putea fi pedepsiti penal potrivit acestei legi, fapt care ar putea duce la cresterea consumului de astfel de substante, potrivit antena3.ro.

ICCJ a analizat de curand unele dispozitii din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive si a constatat ca procurarea de astfel de produse (cunoscute si sub denumirea de etnobotanice) nu constituie infractiune decat daca este efectuata in cadrul unei activitaţi de import, export ori intermediere de produse, iar nu in cazul in care astfel de substante sunt cumparate de un roman oarecare pentru consumul sau personal.

Interpretarea Curtii va deveni obligatorie de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial. (V.E.)

Leave a Reply