Un cunoscut avocat din Timisoara pune degetul pe rana nationalismului de parada. “Suntem o colonie americana!”

Avocatul timisorean Florin Kovacs a socat audieta, luni seara, in timpul emisiunii Bursa afacerilor, difuzata de TV Europa Nova, dupa ce un telespectator l-a intrebat daca, in opinia sa, la momentul actual, Romania este condusa din interior sau din exterior.


“Suntem o colonie americana!”, a fost raspunsul transant al avocatului, afirmatie primita de telespectator cu un soi de satisfactie cinica: “Felicitari, sper ca sa fiti auzit de cel putin 15 milioane de romani!”.

Aceasta declaratie apare cu atat mai socanta, cu cat Florin Kovacs nu a facut niciun secret din faptul ca, in urma cu cativa ani, a asistat Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) intr-o speta aflata pe rolul instantelor din Romania.

Ulterior, pentru a nu fi inteles gresit, invitatul Bursei afacerilor si-a argumentat acuzatia la adresa autoritatilor care s-au pus la dispozitia intereselor SUA in Romania.

“In primul rand, ma refer la accidentul in care si-a pierdut viata muzicianul Teo Peter (fondator al trupei Compact, decedat in urma accidentului din 4 decembrie 2004, cand taxiul in care se afla a fost spulberat, pe o strada din Bucuresti, de un puscas marin american beat n.r.).

Tu, ca si autoritate, sa nu poti sa-l chemi la raspundere pe acel cetatean, care a fost urcat intr-un avion Hercules, trimis la Washington si declarat nevinovat. Atunci cand semnezi, cu buna stiinta, sa acorzi imunitate fara limite oricarui militar american nu mai putem vorbi de stat suveran si democrat, pentru ca orice militar roman care savarseste o crima in Kosovo sau in orice teatru de razboi, raspunde.

S-a acordat imunitate, si asta trebuie sa stie lumea, in afara Conventiei de la Venetia care-i priveste pe diplomati, vorbim de trupele stationate pe teritoriul acelui stat. Nu mai vorbim de dosarul Microsoft, avem exportatori de spaga care sunt tocmai din tari foarte civilizate. Din punct de vedere al drepturilor suverane, nu se poate compara un cetatean american care stationeaza in Romania, cu un roman care stationeaza pe teritoriul SUA”, a conchis Florin Kovacs. (Vlad Enciu)

Leave a Reply