Decizie istorica a Curtii de Apel Timisoara! Procurorii, obligati sa comunice daca notele secrete ale SRI au stat la baza autosesizarii intr-un dosar de coruptie in care a depus marturie si tatal lui Sorin Grindeanu

Curtea de Apel Timisoara a decis sa iasa din “campul tactic” monitorizat de ofiterii de informatii ai SRI – dupa cum a dezvaluit, nu demult, celebrul general Dumitru Dumbrava – si a dispus, astazi, intr-un dosar de coruptie, efectuarea unei adrese catre Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin pentru ca procurorii sa comunice instantei, oficial, ce institutie a statului a furnizat informatiile care au stat la baza sesizarii din oficiu.


Este vorba despre nu mai putin de sase procese-verbale de autosesizare, la originea carora ar sta, dupa cum sustin avocatii angajati in acest dosar, tot atatea note secrete ale ofiterilor SRI Caras-Severin.

Suspiciunea ca informatiile au fost furnizate procurorilor de catre ofiterii de informatii este alimentata de faptul ca, la termenul trecut, s-a comunitat faptul ca masurile de supraveghere si interceptarile in acest dosar au fost efectuate de SRI.

In aceste conditii, daca procurorii au efectuat ancheta in baza unui probatoriu pus la dispozitie de SRI, in conditiile in care acest serviciu secret nu are atributii in domeniul judiciar, este posibil ca tot esafodajul probelor sa fie daramat de judecatorii Curtii de Apel Timisoara.

In dosarul “fabricii” de diplome de la Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila“ din Calan si Caransebes, Tribunalul Caras-Severin a pronuntat o serie de condamnari la inchisoare, pentru abuz in serviciu, care au fost contestate in apel.

Este vorba despre managerul scolii, Eleonora Gavrilesc (foto), fosta presedinta a UNPR Calan, care a primit 3 ani si opt luni de inchisoare, in conditiile in care i s-a revocat suspendarea conditionata a executarii pedepsei intr-un alt dosar penal, pedepasa care s-a contopit cu cei 2 ani primiti in dosarul diplomelor, juristul Ioan Palean – 3 ani de inchisoare, Monda Elena Nela – 1 an si sase luni de inchisoare, Roman Elena – 1 an si sase luni de inchisoare.

De asemenea, instanta de fond a anulat o serie de inscrisuri in baza carora mai multe persoane au primit diplome de asistenti medicale. De remarcat ca, in acest dosar, tatal fostului premier Sorin Grindeanu, Nicolae Grindeanu, la vremea respectiva inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin, a fost audiat doar in calitate de martor, desi juristul institutiei, Ioan Palean, a fost inculpat in scandalul diplomelor si condamnat la inchisoare.

Tatal fostului premier a emis un aviz care a permis absolventilor de la „Carol Davila“ Caransebes sa-si dea examenele la Calan, unde se faceau aranjamentele finale pentru obtinerea diplomelor.

Nu la fel de darnic cu avizele a fost Nicolae Grindeanu cu absolventii unei alte scoli postliceale sanitare, “Banatul” Caransebes, care nu au primit acceptul de a-si da examenele finale la sediul central al scolii, la Drobeta Turnu Severin. Sa mai spunem ca, din 1993, anul infiintarii, numai la Calan, cursurile Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ au fost absolvite de 2.417 de asistenti medicali de diferite specializari, care-si desfasoara activitatea in spitalele din vestul tarii. (G.I.)

Leave a Reply