DECIZIE! Judecatorii Curtii Constitutionale pun piedica referendumului. “Un cuplu stabil format din persoane de acelasi sex, intra in sfera notiunii de familie”

Curtea Constitutionala a Romaniei a publicat, in urma cu cateva zile, motivarea deciziei in cazul Coman-Hamilton, cei doi barbati casatoriti in Belgia care au cerut Romaniei sa le recunoasca statutul de soti.


In motivare, judecatorii CCR precizeaza clar ca familiile bazate pe cupluri de acelasi sex sunt recunoscute si protejate de Constitutia Romaniei.

In aceasta lumina, aplicand cele dispuse de instanta europeana in interpretarea normelor europene, Curtea Constitutionala constata ca relatia pe care o are un cuplu format din persoane de acelasi sex intra in sfera notiunii de viata privata, precum si a notiunii de viata de familie, asemenea relatiei stabilite intr-un cuplu heterosexual.

Acest fapt determina incidenta protectiei dreptului fundamental la viata privata si de familie, garantat de art.7 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, de art.8 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si de art.26 din Constitutia Romaniei.

Bucurandu-se de dreptul la viata privata si de familie, persoanele de acelasi sex, care formeaza cupluri stabile, au dreptul de a-si exprima personalitatea in interiorul acestor relatii si de a beneficia, in timp si prin mijloacele prevazute de lege, de o recunoastere legala si judiciara a drepturilor si indatoririlor corespunzatoare (a se vedea, in acest sens, si hotararea Curtii Constitutionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicata in Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012) “, se arata in motivarea publicata de CCR. (V.E.)

Leave a Reply