ALARMA! Sute de dosare cu infractiuni grave instrumentate de procurorii din Timis ar putea fi clasate, daca s-a colaborat cu ofiterii SRI

Ordonanta de urgenta nr. 6/2016, care, la articolul 13, stipuleaza ca lucratorii SRI pot fi desemnati organe de cercetare speciale, pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, a ajuns la un pas de abrogare, cu consecinta inchiderii a peste 6500 de dosare aflate in lucru la unitatile de parchet din tara.


In conditiile in care PSD, prin Comisia Juridica din Camera Deputatilor, a anuntat ca va adopta o lege de respingere a acestei ordonante de urgenta, in Parlament, procurorul general a decis sa traga un semnal de alarma asupra consecintelor acestei abrogari.

“Se compromit probatoriile in desfasurare care vizeaza masuri de supraveghere tehnica in dosare care au ca obiect infractiuni deosebit de grave”, precizeaza Augustin Lazar intr-o nota transmisa Camerei Deputatilor.

Conform datelor Ministerului Public, ar fi vorba despre 6545 de dosare, din care 467 la DNA, 1042 la DIICOT, 49 la Parchetul General si nu mai putin de 4987 la unitatile de parchet de pe langa curtile de apel si unitatile subordonate.

Aceste dosare au ca o obiect infractiuni extrem de grave, printre care fapte de crima organizata, trafic de droguri, trafic de persoane, terorism, infractiuni de coruptie, infractiuni contra vietii, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale, infractiuni contra libertatii persoanei, infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii, infractiuni privind nerespectarea regimului armelor si al munitiilor, infractiuni contra patrimoniului, infractiuni economico-financiare, infractiuni de spalare de bani, infractiuni de contrabanda, infractiuni contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice. (V.E.)

 

Leave a Reply