Consumul de canabis, legalizat in Canada! Conform legii, cetateanii cu varste de peste 18 sau 19 ani au dreptul sa cumpere, sa detina si sa foloseasca marijuana

Guvernul de la Ottawa a demarat o campanie masiva de informare a populatiei in legatura cu drepturile si responsabilitatile canadienilor care consuma canabis. Oficialii au trimis pliante la toate adresele rezidentiale din Canada, in care explica cetatenilor ce anume trebuie sa stie despre asa-numitul Cannabis Act, care va intra in vigoare la 17 octombrie.


Printre altele, canadienii sunt sfatuiti sa consume marijuana in mod responsabil, sa nu conduca vehicule dupa ce au utilizat canabis, sa tina drogul departe de copii, tineri sau animale si sa nu incerce sa traverseze granita canadiana avand asupra lor marijuana.

Executivul de la Ottawa precizeaza in pliantul de informare, tiparit atat in engleza, cat si in franceza (cele doua limbi oficiale), ca Legea Canabisului este menita “sa protejeze mai bine sanatatea si siguranta canadienilor, sa tina canabisul departe de tineri si sa tina profiturile departe de mainile criminalilor si ale crimei organizate.”

Canadienii sunt informati ca, in functie de teritoriul sau provincia in care locuiesc, au dreptul sa cumpere, sa detina si sa foloseasca marijuana doar daca au 18 sau 19 ani impliniti. In plus, oficialii reamintesc canadienilor ca vanzarea sau oferirea de canabis tinerilor aflati sub varsta legala de consum se pedepseste strict.

Guvernul le recomanda consumatorilor sa invete cum sa foloseasca canabisul in mod responsabil, avertizand ca, la fel precum alcoolul si tutunul, marijuana are riscuri, in special asupra adolescentilor si adultilor tineri. Conducerea masinilor sau utilizarea unor echipamente sub influenta marijuanei este o infractiune penala serioasa, la fel ca si traversarea frontierei canadiene avand in posesie canabis. Aceasta precizare pare menita in special sa ii puna in garda pe consumatorii canadieni care calatoresc in Statele Unite.

In luna iunie a acestui an, Senatul de la Ottawa a adoptat, printr-un vot istoric, o lege de referinta (C-45) prin care a legalizat utilizarea recreationala a marijuanei la nivel national.

Canada a devenit astfel prima tara din Grupul celor sapte state puternic industrializate (G7, care mai include Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Japonia) unde consumul de canabis va fi permis incepand cu 17 octombrie. Cannabis Act controleaza si reglementeaza modul in care marijuana poate fi crescuta, distribuita si vanduta in Canada, unde veniturile anuale din aceasta industrie sunt estimate la 8-9 miliarde de dolari. (V.E.)

 

Leave a Reply