Filarmonica Timisoara, transformata in taraf simfonic? Muzicienii aflati in greva generala reclama ca au fost pusi sa cante pe la “mesele” unor asociatii non-profit sau pentru diferiti invitati ai Primariei

Amenintarile primarului Nicolae Robu la adresa protestatarilor de la Filarmonica “Banatul” Timisoara, pe care i-a anuntat ca-i concediaza daca nu renunta la greva generala, nu au ramas fara ecou in randul muzicienilor sindicalisti care au iesit in strada pentru a-si cere drepturile, dar si demiterea  directorului Ioan Garboni.


Edilul orasului este adus cu picioarele pe pamant din neantul unei functii folosite abuziv pentru a anunta masuri dictatoriale si este instiintat ca, potrivit legii, nu are voie sa desfaca contracte de munca pe timp de greva si nici pe motiv de greva.

“Ne reprezentati drepturile şi interesele sau aveti oare ceva mai important de musamalizat? Sau asta este o situatie de genul “daca pica Garboni se desface lantul si urmeaza sa pice toti”? Aveti cumva ceva mai mult de pierdut decat ati castiga facand dreptate?”, sunt intrebari retorice dintr-o scrisoare deschisa adresata primarului.

Mai mult, protestatarii dezvaluie ca principalul motiv al nesemnarii contractului colectiv de munca, in ciuda negocierilor de aproape doi ani, tine de interesele private protejate de Primaria Timisoara.

“Nu avem contract colectiv de munca ca sa putem fi folositi drept o orchestra particulara si sa mergem sa cantam pentru diferite asociatii “non profit” care incaseaza banii sub forma de “donatii” de la diverse primarii sau firme, sau sa “rasplatim” cu cate un concert extra neplatit, pentru diferiti invitati ai Primariei, ceva favoruri care s-au facut Filarmonicii”, acuza sindicalistii.

Scrisoarea continua in acelasi ritm alert al intrebarilor retorice dure, Nicolae Robu fiind intrebat daca doreste sa desfiinteze Filarmonica in prag de 2021 sau daca, in viziunea consilierilor sai, musamalizarea unor dovezi ale ciubucurilor lui Ioan Garboni i-ar putea aduce voturi in plus la alegeri.

“Spuneti ca stim sa cantam (de fapt, cine sunteti dumneavoastra ca sa judecati cum cantam? Aveti vreo autoritate in domeniu, domnule “sportiv”? Cati ani de studiul muzicii aveti in spate, ca sa vorbiti de valoarea noastra ca muzicieni?) atunci pe ce motiv ne dati afara? Aveti nevoie de acuzatii mult mai grele ca sa ne dati afara. Sau vreti sa o faceti schimband organigrama orchestrei doar “pentru ca puteti”?

Va transformati si dumneavoastra in dictator, ca si cel pe care il protejati, domnule democrat-liberal? Pe cati oameni credeti ca ii mai puteti prosti?

Sa dam cartile pe fata. Cata influenta poate avea domnul director in cercurile inalte la care aspirati, ca sa il sustineti cand aveti atatea dovezi ale nemerniciei lui? Sperati ca dizolvarea Filarmonicii in prag de 2021, sau musamalizarea acestor lucruri va atrage ceva alegatori de partea dumneavoastra? Atunci cred ca ar trebui sa va concediati consilierii sau sfatuitorii. Nu isi fac treaba cum trebuie daca s-a ajuns aici”.

Este de asteptat ca primarul orasului sa-si mai tempereze discursul la adresa artistilor de la Filarmonica “Banatul” si sa reflecteze daca, pentru protejarea unui director de institutie subordonata Primariei, sa sacrifice 66 de muzicieni ai Timisoarei. Pentru ca, dupa cum s-a vazut in cazul RATT, cand vrea sa scape de un director cu probleme, stie foarte bine cum sa unelteasca… (Mara Ion)

 

Leave a Reply