SOC IN MEDIA! Un avocat din Cluj a cumparat Prima TV cu aproape 5 milioane de euro! Care sunt semnele ca miliardarul Zoltan Teszari a inceput sa-si construiasca un trust de presa paralel cu DIGI

Creditorii postului Prima TV au fost de acord, la Adunarea Generala de marti, 16 octombrie 2018, cu propunerea administratorului judiciar de vanzare a acestei televiziuni generaliste, aflata pe locul VI in topul audientelor, peste TVR, catre Clever Media Network, firma care detine posturile Look TV si Agro TV.


Controlul asupra postului de televiziune Prima TV, detinut in prezent de omul de afaceri bucurestean Cristian Burci, care mai are in portofoliul media si cotidianul Adevarul, urmeaza sa fie preluat de clujeanul Adrian Tomsa, proprietarul posturilor Look TV, Look Plus, Agro TV, precum si site-ul profit.ro si licenta pentru un viitor post de televiziune specializat in stiri economice, Profit TV.

Suma pe care firma Adrian Tomsa o va plăti pentru “achizitionarea tuturor activelor corporale si necorporale apartinand Prima Broadcasting Group” este de 22,4 milioane de lei (4,8 milioane de euro).

Avocat si om de afaceri din Transilvania, Adrian Tomsa este partener de business al miliardarului Zoltan Teszari, insa are langă el si alti antreprenori, deocamdată nedivulgati. Compania sa, Clever Media Network, va opera posturile generaliste Prima TV, Look TV si Look Plus si canalul de business Profit TV.

Dupa cum a dezvaluit Catalin Tolontan, aceasta miscare face parte dintr-un plan mai vechi al omului de afaceri care aproape a monopolizat piata cablului TV din Tomania.

“Teszari a investit masiv in Digi Sport si Digi 24, insa dorinta sa dintotdeauna este aceea de a avea ”o televiziune populara, care sa deserveasca publicul masiv al RCS-RDS”, conform propriilor sale vorbe rostite catre asociati”.

In noua formula, Prima TV ar urma sa foloseasca si o parte din dotarea tehnica folosita acum de Digi 24. Se pare ca actionarii sunt nemultumiti de performanta postului de stiri, care a fost depasi pana si de Duck TV, si vor sa-l restructureze.

Misterul acestei afaceri media a fost deslusit, inca din 21 august 2018, de jurnalistii de investigatie de la Ziar de Cluj, care scriu ca avocatul Adrian Tomsa nu este decat un interpus al miliardarului fara chip, Zoltan Teszari.

Discutăm in ultimul an despre o stranie repozitionare a intereselor lui Zoltan Teszari pe zona de media: “sageata” sa, clujeanul prin adoptie Adrian Tomsa si singurul om de incredere ramas, a facut in numele banilor lui Teszari importante achizitii – televiziuni (Look TV, Look Plus, Agro TV, viitoarea televiziune de business Profit.ro și recent achizitionata Prima TV) si drepturi de difuzare ale celor mai tari competitii din fotbal.

Povestea e cu atat mai interesanta cu cat toti se intreaba de ce Teszari construieste un trust paralel cu Digi, el fiind inca actionar acolo. Si nimeni nu are curajul sa vorbeasca pe fata despre asta. Va spunem noi. Fiindca a pierdut controlul propriei sale creatii: RDS.

Da, Teszari nu mai controleaza cu adevarat compania. Nu stim daca RCS-RDS a incaput pe mana serviciilor secrete sau e o combinatie la mijloc…”.

Revenind la Prima TV, sa mai spunem ca acest canal TV a fost lansat de Cristian Burci, actualul proprietar al ziarelor Click! si Adevărul, in decembrie 1997, pe licenta postului Amerom.

In august 2015, Prima Broadcasting Group si-a cerut insolventa. A urmat o perioada in care statia a fost implicata in mai multe procese pentru recuperarea datoriilor (unul dintre ele, cu Mihai Gainusa). Datoriile la vremea respective se ridicau la 100 de milioane de lei. Cel mai mare creditor era o firmă detinută tot de Cristi Burci (Graffiti Red), care avea de recuperat cu 8,4 milioane de euro. (Mara Ion)

 

Leave a Reply