Judecatorii si procurorii scapa de teroarea anchetelor DNA! De astazi si-a inceput activitatea Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, care va prelua 1.400 de dosare aflate in lucru

Procurorul general Augustin Lazar a anuntat ca, de astazi, si-a inceput activitatea Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, nou-infiintata in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va prelua de la alte parchete, inclusiv de la DNA, dosarele in care sunt cercetati magistrati.


„Circa 1.400 de dosare. Este un volum important de dosare si astazi va incepe activitatea. Vom avea un comunicat de presa”, a precizat Lazar.

Desi se afla in plina procedura de numire la sefia Directiei Nationale Anticoruptie, propunerea ministrului Justitiei fiind pe masa presedintelui tarii, Adina Florea este vizata pentru functia de procuror-sef adjunct al acestei sectii, spun surse judiciare.

Florea a fost propusa de procurorul-sef al Sectiei de investigare a magistratilor, Florena Esther Sterschi, care a trimis o solicitare in acest sens catre CSM. Florea s-a inscris, initial, in procedura pentru ocuparea unui post de procuror de executie in cadrul Sectiei special. Pe 10 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, urmare a intrarii in vigoare a Legii 207 pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara si care prevede infiintarea acestei sectii speciale.

Alaturi de Florena Esther Sterschi si Adina Florea, in cadrul Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie mai lucreaza alti trei procurori – Codruta Simona Chindea, Sorin Iasinovschi si Magdalena Olteanu.

“Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie are competenta exclusiva de a efectua urmărirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii si judecatorii si procurorii militari, sectia pastrandu-si competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi de judecatori si procurori sunt cercetate si alte persoane”, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara la momentul adoptarii OUG ca Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie va prelua de la DNA dosarele in curs, dar si dosarele solutionate, care ii vizeaza pe magistrati.

“Din momentul publicarii in Monitorul Oficial, din momentul intrarii in vigoare a ordonantei, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde va functiona Sectia, are un termen in care sa asigure buna desfasurare a activitatii, adica spatiile necesare, personalul auxiliar, personalul de specialitate si, sigur, aparatura si cele necesare desfasurarii activitatii”, a afirmat Tudorel Toader. (I.P.)

Leave a Reply