Procurorii din Timisoara protesteaza fata de tentativa ministrului Justitiei de a-l demite pe procurorul general Augustin Lazar si denunta ingerintele factorului politic in derularea actului de justitie

Adunarea Generala a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, intrunita in data de 25 octombrie, a decis sustinerea procurorului general Augustin Lazar, impotriva caruia s-a declansat procedura revocarii, dar denunta si ingerintele factorului politic in derularea actului de justitie.


Intr-un comunicat semnat de prim-procurorul Chivu Irina Claudia se mentioneaza ca, prin hotararea nr. 5/25.10.2018, cu majoritate de voturi, s-a decis sustinerea comunicatului Asociatiei „Forumul Judecatorilor din Romania” si Asociatiei „Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” cu privire la derularea procedurii de revocare a Procurorului General al Romaniei, domnul Augustin Lazar.

“Totodata, procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara dezaproba in totalitate declansarea procedurii de revocare din functie a Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in conditiile in care actuala reglementare privind numirea si revocarea procurorilor cu functii de conducere din parchete, criticata de Comisia de la Venetia nu asigura garantiile de independenta a magistratului procuror fata de imixtiunea politicului in actul de justitie, atribuind Consiliului Superior al Magistraturii – garantul independentei magistratului, un rol pur decorativ”, se mai precizeaza in comunicatul primit de la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara.

Totodata, se atrage atentia ca rolul constitutional al magistratului procuror in cadrul sistemului judiciar romanesc este acela de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, rol care in contextul actual este golit de continut prin ingerintele factorului politic. (G.I.)

Leave a Reply