Universitate din Timisoara inchisa definitiv! Deputatii si-au dat votul final, dupa ce ARACIS a acordat calificativul “Lipsa de incredere”

Universitatea privata din Timisoara care, la momentul autorizarii, a devenit celebra in toata tara – intrucat printre tinerii inscrisi la facultate s-a aflat si unul dintre membrii fondatori, care a devenit studentul propriei afaceri -, a fost inchisa definitiv.


Proiectul de lege privind desfiintarea Universitatii “Mihai Eminescu” din Timisoara, nr. 65/2018, s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si a trecut de votul final, dupa ce, in 21 februarie 2018, a fost adoptata si de Senat.

Astfel, prin votul de astazi, deputatii au consfintit abrogarea Legii 134/2005, publicata in Monitorul Oficial nr. 436/24 mai 2005, privind infiintarea acestei universitati private timisorene, care a facut parte din reteaua nationala a unitatilor de invatamant superior.

Decizia Ministerului Educatiei Nationale de desfiintare a Universitatii “Mihai Eminescu” din Timisoara a venit in urma unei monitorizari speciale, desfasurata in perioada 3.09.2013 – 31.03.2014, cand s-a constatat ca acoperirea cu cadre didactice titulare era de doar 32 %, respectiv pe 22 de posturi normate erau angajati numai 1 conferentiar, 5 lectori si 1 asistent, motiv pentru care in ARACIS a acordat calificativul “Lipsita de incredere”.

Studentii care-si finalizasera studiile, dar nu sustinusera examenul de licenta, au fost transferati la alte universitati, cu programe de studii similare, iar din anul 2014 – 2015 institutia a intrat in lichidare. Legea prevede ca patrimoniul universitatii sa revina membrilor fondatori.

Universitatea “Mihai Eminescu” din Timisoara a fost infiintata in 1992 de catre surorile Reghina si Steluta Lut. In anul 1995 a primit autorizatie de functionare, iar in 2005 Parlamentul Romaniei a aprobat, printr-un decret, infiintarea Universitatii “Mihai Eminescu” din Timisoara. In conditiile in care o buna bucata de vreme s-a evitat plata impozitelor si taxelor catre stat, in 2011, Directia Judeteana a Finantelor Publice Timis a declansat executarea silita pentru o datorie de peste 1 milion de lei.

La vremea respectiva, un lobby sustinut pentru scutirea de la plata acestor datorii a facut deputatul Petru Andea, din postura de presedinte al PSD Timisoara si vicepresedinte al Comisiei de Invatamant din Camera Deputatilor.

Sa mai spunem ca Universitatea “Mihai Eminescu” din Timisoara a fost o adevarata pepiniera de cadre pentru PSD, in conditiile in care printre studentii straluciti ai Facultatii de Management Turistic, Hoteliar si Comercial, singura facultate a institutiei, de altfel, s-a aflat fostul presedinte al CJ Timis, Dan Ioan Sipos, care, ulterior, a continuat sa invete la fel de mult si si-a luat doctoratul la o universitate din Belgrad, succes care a fost rasplatit cu functia de decan la “Mihai Eminescu”, fostul secretar executiv al PSD Timis, Eugen Milutinovici, si cei doi fii ai sai, fostul vicepresedinte al PSD Timis, Marcel Miclau, care ulterior a fost avansat intr-o functie de secretar de stat.

De asemenea, o functie importanta la aceasta universitate care a livrat diplome de studii superioare la orice membru sau simpatizant PSD, politisti, vamesi sau simpli interlopi, a detinut si Ionel Stefan, fost sef al Curtii de Conturi Timis. (Vlad Enciu)

Leave a Reply