Achitare BOMBA! Curtea de Apel Timisoara a desfiintat dosarul “fabricii” de asistenti medicali din Caransebes, dupa ce s-a stabilit ca ancheta procurorilor s-a bazat pe notele secrete ale ofiterilor SRI Caras-Severin. Managerul Eleonora Gavrilesc scapa de inchisoare

Achitare rasunatoare la Curtea de Apel Timisoara, in dosarul “fabricii” de diplome de asistenti medicali de la Scoala Postliceala Sanitara „Carol Davila“ din Calan si Caransebes.


Managerul scolii, Eleonora Gavrilesc (foto), care in prima instanta fusese condamnata la 3 ani si opt luni de inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu, a fost achitata, aceeasi decizie fiind luata de judecatori si in cazul fostului jurist al Inspectoratului Judetean Scolar Caras-Severin, Ioan Palean, condamnat, initial, la 3 ani de inchisoare.

Alte doua inculpate trimise in judecata si condamnate de Tribunalul Caras-Severin la cate 1 an si jumatate de inchisoare, Monda Elena Nela si Roman Elena, au fost sanctionate de catre instanta de apel doar cu avertisment.

Prin aceasta decizie a judecatoarelor Laura Bogdan si Anca Nacu, Curtea de Apel Timisoara demonstreaza ca nu mai face parte din “campul tactic” al Serviciului Roman de Informatii, in conditiile in care acest dosar a fost construit pe nu mai putin de sase note secrete ale ofiterilor SRI Caras-Severin.

De altfel, la termenul din luna octombrie, instanta de apel a si solicitat Parchetului de pe langa Tribunalul Caras-Severin sa-i comunice ce institutie a statului a furnizat informatiile care au stat la baza sesizarii din oficiu a procurorului de caz.

“O decizie curajoasa, indubitabil, care demonstreaza ca SRI pierde teren la instantele de judecata. Acest dosar are la baza sase note secrete ale ofiterilor de informatii si o autosesizare a procurorului. De asemenea, au fost emise si mandate de interceptare pe siguranta nationala, violandu-se drepturile fundamentale prevazute de articolul 8 din Conventia Drepturilor Omului privind dreptul la viata privata”, ne-a declarat avocatul Florin Kovacs (foto 2), aparatorul Eleonorei Gavrilesc.

Reamintim ca in acest dosar instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Caras-Severin a fost audiat, in calitate de martor, si tatal fostului premier Sorin Grindeanu, Nicolae Grindeanu, care la vremea respectiva era inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Caras-Severin.

Conform rechizitoriului, managerul Eleonora Gavrilesc ar fi efectuat demersuri pentru promovarea in mod fraudulos a unei eleve care nu a frecventat cursurile scolare ale Scolii Postliceale Sanitare ,,Carol Davila” Caransebes, unitate de unde a fost exmatriculata, aceasta fiind transferata, ulterior, in mod ilegal, la Scoala Postliceala Sanitara ,,Carol Davila” Calan (în luna iunie 2015).

Procurorul a mai acuzat faptul ca actiunile intreprinse de inculpata s-au concretizat in determinarea unora dintre cadrele didactice ale Scolii Postliceale Sanitare ,,Carol Davila” Calan sa savarseasca fapte de natură penala (abuz in serviciu si fals intelectual), constand in consemnarea fictiva a notelor, pe intreg anul scolar 2014-2015, in catalogul anului III, specializarea ,,asistent medical generalist”, obtinandu-se un folos injust de catre aceasta persoana, reprezentat de obtinerea diplomei de certificare a competentelor profesionale.

Sa mai spunem ca, din 1993, anul infiintarii, numai la Calan, cursurile Scolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ au fost absolvite de 2.417 de asistenti medicali de diferite specializari, care-si desfasoara activitatea in spitalele din vestul tarii. Decizia instantei este definitiva. (G.I.)

Leave a Reply