Apar politistii penitenciarelor! VEZI ce grade profesionale prevede legea privind schimbarea denumirii functionarilor din sistemul administratiei penitenciare, care a trecut de Senat

Senatul a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind schimbarea denumirii de “functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare” cu cea de “politist de penitenciare”.


“Prin proiect se urmareste implementarea deciziilor CCR 803/2015 si 109/2018, care au impus reglementari la nivelul legii organice in materia raspunderii disciplinare si a evaluarii profesionale a functionarilor publici cu statut special din cadrul politiei penitenciare, si abrogarea Legii nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor”, se arata in raportul de admitere cu amendamente acordat de Comisiile juridica si de aparare, insusit de senatori.

In timpul dezbaterilor, secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Sofia Mariana Mot, a solicitat adoptarea proiectului in forma propusa de Guvern, insa plenul a aprobat forma amendata in comisiile raportoare.

“Politistii de penitenciare debutanti sunt persoanele care ocupa, in urma concursului sau examenului, o functie publica in sistemul administratiei penitenciare, pana la definitivare. Agentilor li se acorda gradul profesional in functie de vechimea in specialitate, astfel: sub 5 ani – subinspector de politie penitenciara, intre 5 si 10 ani – inspector de politie penitenciara si peste 10 ani – inspector principal de politie penitenciara”, se arata in textul actului normativ amendat de Senat.

Potrivit proiectului, “functiile de conducere vacante din politia penitenciara se pot ocupa prin concurs, doar dintre ofiterii de politie penitenciara in activitate si care au avut prima incadrare in functia de ofiter”.

O alta prevedere a actului normativ stabileste ca “politistii de penitenciare carora nu li s-a acordat locuinta si care nici ei si nici sotul/sotia sau copiii aflati in intretinere nu au in proprietate o locuinta in localitatea unde isi desfasoara activitatea au dreptul la compensarea lunara a chiriei in cuantum de pana la 50% din salariul lunar net, dar nu mai mult decat chiria prevazuta in contractul de inchiriere”.

“Politistul de penitenciare care indeplineste conditiile de acordare a compensatiei lunare pentru chirie si care contracteaza un credit ipotecar/ imobiliar destinat achizitionarii unei locuinte beneficiaza de compensatie lunara pentru chirie, pe o perioada ce nu poate depasi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fractiuni din rata. In aceasta situatie, compensatia lunara pentru chirie nu poate depasi rata lunara platita pentru creditul ipotecar/ imobiliar”, se mai arata in proiect.

De asemenea, un alt articol stipuleaza ca “in cazul in care politistul de penitenciare, in urma recomandarii medicului de medicina muncii de a efectua un consult psihiatric, refuza nejustificat sa se prezinte la diagnosticarea de catre un medic de specialitate, la comisia de expertiza medico-militara, la revizuire sau in alte cazuri, la solicitarea comisiei de expertiza medico-militara, acesta este suspendat din functie pana la indeplinirea obligatiilor, dar nu mai mult de sase luni”.

Proiectul de lege a trecut de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, cu 80 de voturi “pentru” si patru “abtineri”, urmand sa fie dezbatut si de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional. (V.E.)

Leave a Reply