Pentru eroii Timisoarei, treptele Catedralei au fost adevarate trepte catre cer! Deputatul Cornel Samartinean se intreaba cati ani vor mai trece pana vom afla cine au fost adevaratii vinovati

Comemorarea a 29 de ani de la sacrificiul suprem al eroilor Timisoarei, de la Revolutia din Decembrie 1989, a dat prilejul parlamentarilor din Timis sa-si exprime recunostinta pentru cei care s-au jertfit pentru ca noi, astazi, sa traim in libertate.


Liderul PMP Timis, deputatul Cornel Samartinean, spune, in cadrul unui comunicat de presa, ca pentru eroii Timisoarei, treptele Catedralei au fost adevarate trepte catre cer, si se intreava cati ani vor mai trece pana vom afla adevarurile ascunse ale Revolutiei. Publicam integral acest comunicat.    

“Revolutia a inceput la Timisoara, in seara zilei de 15 decembrie 1989, in jurul Bisericii Reformate din Piata Sfanta Maria. Atunci s-a strigat pentru prima data ”Libertate” si ”Jos Ceausescu”, mesaje care au scos, in zilele urmatoare zeci de mii de oameni in strada.

Spiritul neinfricat al Timisoarei a fost si va ramane o legenda vie in istoria poporului roman, care a inceput atunci sa-si croiasca  drumul spre lumina. Evenimentele din decembrie 1989 de la Timisoara au fost cele care au declansat caderea dictaturii comuniste in Romania. La Timisoara ziua de 16 Decembrie 1989 a fost ziua in care a izbucnit revolta prin care aveam sa castigam cel mai de pret lucru pentru un popor: Libertatea!

In decembrie 1989 Romania s-a scuturat din adormire, neputinta si intuneric, a iesit in strada unde si-a strigat dreptul la o viata descatusata de comunism. Romania a fost singura tara din estul Europei care a trecut de la comunism la democratie printr-o revolutie dominata de violente stradale si cu pierderi de vieti. Inainte de Revolutia romana, toate celelalte state est-europene trecusera intr-un mod pasnic la democratie.

Martor tacut al evenimentelor de la Timisoara raman treptele Catedralei din Timisoara, edificiu cu o mare incarcatura istorica.

Pentru timisorenii care atunci s-au jertfit pentru ca noi astazi sa traim in libertate aceste trepte chiar au fost niste trepte spre cer. Astazi, la 29 de ani de cand eroii Timisoarei au urcat aceste trepte spre cer, inca nu se cunosc vinovatii. Sau se cunosc, dar nu se spun. Cati ani vor mai trece pana vom afla adevarul?

In anul 2006, presedintele Traian Basescu a declarat in plenul reunit al Parlamentului Romaniei, plen consacrat prezentarii raportului de condamnare a regimului comunist, “Raportul Tismaneanu”:

“Ca sef al statului roman, condamn explicit si categoric sistemul comunist din Romania, de la infiintarea sa pe baza de dictat, in anii 1944-1947 si pana la prabusire in decembrie 1989. Luand act de cele prezentate in raport afirm cu responsabilitate faptul ca regimul comunist din Romania a fost ilegitim si criminal. Nu vreau sa devin presedintele care a condamnat comunismul. Vreau numai sa fiu seful unui stat care considera ca aceasta condamnarea tine de normalitate, ca, fara aceasta condamnare, vom inainta greu, vom inainta continuand sa caram in spate cadavrul propriului nostru trecut. Lectia trecutului ne dovedeste ca orice regim care-si umileste cetatenii nu poate dura si nu merita sa existe. Sunt sigur ca vom lasa in urma starea de neincredere si pesimismul social in care ne-au cufundat anii de tranzitie daca vom face, impreuna, un adevarat examen de constiinta nationala.Tot ceea ce vreau este sa cladim viitorul democratiei in Romania si identitatea nationala pe un teren curat.”

Ca timisorean si participant direct la Revolutia din decembrie 1989, consider ca avem datoria si obligatia fata de eroii Timisoarei si ai intregii tari sa le respectam principiile si valorile, sa le indeplinim idealurile pentru care au luptat si s-au jertit, sa le cinstim memoria si sa pedepsim vinovatii.

Cinste eroilor Timisoarei- oras martir al Revolutiei romane din 1989, primul oras din Romania liber de comunism! Nu va vom uita niciodata! Dumnezeu sa-i odihneasca in pace! Dumnezeu sa ocroteasca Romania!”. (I.P.)

Leave a Reply