Craciun in INCHISOARE! Detinutii din Penitenciarul Timisoara au participat la traditionala impodobirea a bradului de Craciun. 82 de persoane private de libertate isi vor petrece sarbatorile acasa, alaturi de familie

Penitenciarul Timisoara a organizat, astazi, in clubul institutiei, spectacolul cultural-artistic „Poveste de Craciun”. Evenimentul a fost sustinut de persoane private de libertate si a inclus obiceiuri traditionale romanesti specifice sarbatorilor de iarna, respectiv un concert de colinde, scurte momente teatrale, impodobirea bradului si oferirea unor surprize detinutilor, urmarind, astfel, ca spiritul Craciunului sa cuprinda si persoanele aflate in custodie pe Popa Sapca.


De asemenea, persoanele private de libertate au inregistrat in cadrul studioului TV cu circuit inchis cate un CD cu povesti de iarna, ce va fi inmanat copiilor lor, intr-un cadru festiv la care va fi prezent si Mos Craciun.

“Activitatea derulata, in cadrul spectacolului de Craciun, ofera persoanelor private de libertate, prilejul de a desfasura alaturi de copiilor lor, o serie de activitati si jocuri recreative, de a simti, alaturi de cei mici, emotia si bucuria pe care Mosul cel Darnic o aduce in inimile tuturor, indiferent de varsta”, ne-a comunicat subcomisarul de penitenciare Ramona Ilies, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara

In aceasta perioada, Penitenciarul Timisoara organizeaza o serie de activitati specifice sarbatorilor de iarna ce vizeaza, in primul rand imbunatatirea comunicarii cu mediul familial, cultivarea spiritului de generozitate si toleranta, dar si pastrarea si promovarea valorilor traditionale specifice sarbatorilor de iarna.

Este vorba despre vizionarea de filme artistice si materiale de informative si documentare, referitoare la sarbatorile religioase din aceasta perioada, prin intermediul studioului TV cu circuit inchis; difuzarea unei emisiuni speciale „Despre Craciun… la Popa Sapca”, realizata de catre detinutii ce activeaza in cadrul studioului TV cu circuit inchis, emisiune ce va cuprinde filmari si interviuri cu detinutii participanti la activitati culturale dedicate Craciunului, mesaje trasmise familiilor de provenienta, amintiri frumoase legate de perioada copilariei si de Mos Craciun, dar si perceptii despre sarbatorirea Craciunului, in mediul penitenciar; un concurs tematic „In intampinarea Craciunului – traditii si obiceiuri de Sarbatorile de Iarna”; organizarea atelierului de creatie, cu tematica sarbatorilor de iarna – Atelierul lui Mos Craciun – reciclare creativa, tehnici ale hartiei, handmade, in cadrul caruia persoanele private de libertate, prin utilizarea tehnicilor de rasucire, quilling si decupaj, au realizat felicitari, ornamente si decoratiuni pentru Craciun; participarea a 10 persoane private de libertate, alaturi de copiilor lor, la un spectacol de teatru, sustinut pe scena Teatrul de papusi Merlin Timisoara, in cadrul Proiectului „Teatru cu… tata”.

A doua zi de Craciun, 16 persoane private de libertate vor participa la Biserica Baptista Betel Timisoara la„Craciunul la Betel – o sarbatoare pentru fiecare”, unde vor sustine un program de colinde.

“In conformitate cu prevederile legale, conducerea Penitenciarului Timisoara si Administratia Nationala a Penitenciarelor au aprobat invoirea unui numar de 82 de persoane private de libertate care isi vor petrece sarbatorile alaturi de familie. In zilele de Craciun si de Anul Nou, detinutilor li se va asigura un meniu imbunatatit si diversificat, specific sarbatorilor de iarna, conform normei de hrana prevazuta pentru zilele festive”, ne-a mai comunicat Ramona Ilies.

Scopul  derularii unor astfel de activitati este, pe de o parte, acela de a implica persoanele private de libertate in activitati educationale, valorizatoare, ce pun in evidenta abilitatile artisitce si imbunatatesc stima de sine, iar pe de alta parte vizeaza mentinerea legaturii cu familia prin implicarea acestora in activitati traditionale derulate in interiorul penitenciarului. (Mara Ion)

Leave a Reply