Un politist de frontiera costumat in Stefan cel Mare a pornit cu colindul prin tara! In ultima zi a anului, va fi atractia de sarbatori a Bucovinei

Aparitie inedita, in aceste zile, pe strazile din centrul Bucurestiului, dar si la sediul unor importante institutii de stat. Domnitorul Stefan cel Mare, in fruntea unei cete de osteni cu reale calitati vocale, a venit tocmai din Bucovina pentru a aduce colindul stramosesc in capitala tarii.


Pentru agentul sef Petre Bodarlau, subofiter in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Suceava, Sectorul Politie de Frontiera Vicov, judetul Suceava, acest ritual traditional se repeta an de an, in preajma sarbatorilor de iarna, mai cu seama ca subofiterul a intrat, de mai multa vreme, in haina personajului Stefan cel Mare.

Piesa de teatru popular „Malanca lui Stefan cel Mare” este cel mai asteptat moment al sarbatorilor de iarna din Bucovina, si nu numai, datorita modului original in care cele 20 de personaje istorice isi fac aparitia – in haine de epoca, calare pe cai si preintampinate de sunete de trambite, dar si pentru ca, o data cu trecerea timpului, a devenit unul dintre cele mai importante elemente de identitate culturala al acelor locuri.

“Malanca noastra a devenit atat de cunoscuta, incat oamenii care ma vad pe strada striga – Uite-l pe Stefan cel Mare! Chiar si in viata de zi cu zi sunt un personaj coborat din istorie! In fiecare an suntem invitati sa prezentam piesa la Bucuresti, Suceava, Cernauti si in alte orase, insa suntem nevoiti sa mai refuzam din aceste oferte, din criza de timp si pentru ca este dificil sa ne deplasam cu caii pe distante lungi, mai cu seama ca sunt inchiriati de la proprietari pe sute de euro pe ora”, spune agentul sef Petru Bodirlau.

In aceste conditii, se poate spune ca vizita la Bucuresti reprezinta doar o repetitie cu public pentru o parte dintre cei care, in 31 decembrie, vor incanta tinuturile Bucovinei cu Malanca lui Stefan cel Mare. (Mara Ion)

Leave a Reply