EXCLUSIV! Adam Craciunescu a revenit la varful Romsilva, desi justitia inca nu s-a pronuntat definitiv cu privire la “tunul” de peste 300 milioane de euro din perioada mandatului sau de director

Achitat in dosarul in care procurorii DNA acuza devalizarea patrimoniului RNP Romsilva de 43,2 hectare de paduri, retrocedate ilegal printului Paltin Sturdza, fostul director Adam Craciunescu a revenit la varful institutiei.


De aceasta data, fostul presedinte executiv al PSD Timis nu a mai fost instalat direct la butoanele Romsilva, asa cum a fost pana in ianuarie 2015, cand, din cauza problemelor penale, a fost invitat sa demisioneze din functie, ci exact in dreapta actualului director general, Gheorghe Mihailescu.

Astfel, pentru Adam Craciunescu se poate spune ca Mos Craciun a venit mai devreme, la inceputul lunii noiembrie 2018, cand i-a adus in dar functia de consilier cabinet director general al RNP Romsilva.

Din aceasta pozitie oficiala, Craciunescu a participat, joi, la Resita, la inscaunarea fostului sef al Ocolului Silvic Teregova, Zaharia Sandru, in functia de director general al Directiei Silvice Caras-Severin. Acesta i-a luat locul lui Daniel Polita, care a fost mazilit in cadrul campaniei de inlaturare a unor directori din fruntea unor institutii publice, ca urmare a demisiei din PSD si inrolarii in PRO Romania a fostului lider al PSD Caras-Severin, Ioan Mocioalca.

Prezent la sedinta, alaturi de prefectul judetului si noua stea a social-democratiei carasene, deputatul Luminita Jivan, Adam Craciunescu a dat citire ordinului de numire a lui Zaharia Sandru in functia de director general si de revenire a lui Daniel Polita la departamentul comercial.

Reamintim ca, in anul 2015, Adam Crăciunescu a fost trimis in judecata de DNA in dosarul retrocedarii ilegale de paduri, fiind acuzat de abuz in serviciu. Conform rechizitoriului, Adam Craciunescu ar fi raspuns solicitărilor nelegale formulate de catre Viorel Hrebenciuc (la vremea respectiva secretar general al PSD) referitoare la modul in care RNP Romsilva trebuie sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43,2 hectare de padure, beneficiarul intregii afaceri fiind Paltin Sturdza. Prejudiciul calculat de DNA in acest caz se ridica la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentand contravaloarea terenului si a lemnului la exploatare.

In mai 2018, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis achitarea lui Adam Craciunescu si condamnarea la cate 2 ani de inchisoare cu executare a lui Viorel Hrebenciuc si a fostului deputat Ioan Adam. Sentinta nu este definitiva.

Conform declaratiilor de avere si interese depuse la Romsilva in 21 noiembrie 2018, Adam Craciunescu este actionar minoritar la Crama Aramic, la SC MC Medical SRL si SC Carpatina Forest SRL, firma deschisa in Ramnicu Valcea, orasul de bastina al actualului director general Romsilva, unde a si condus Directia Silvica. Are trei case, in Timisoara, Giroc si Vaideeni, judetul Valcea, doua apartamente, in Timisoara si Chisoda, trei spatii comerciale, in Ramnicu Valcea, Varias si Lugoj, 510 hectare de teren in Silagiu, Varias si Vaideeni, cash in conturi 45.000 de euro si aproape 65.000 de lei, dar si bijuterii in valoare de 15.000 euro.

In afara salariului de profesor la USAMVB Timisoara, de 47.128 de lei, anul trecut in conturile familiei sale au mai intrat 30.000 de lei, salariul sotiei de medic la Spitalul Municipal Timisoara, peste 1.000.000 de lei din activitatea firmei medicale (afaceri cu CJAS Timis si CJAS Arad), 20.293 de lei din arendare teren si 370.040 din chirie cladiri. (Vlad Enciu)

 

Leave a Reply