Un nou sef la conducerea ANAF! “Trebuie sa demonstreze ca are un tratament corect, echitabil si onest fata de contribuabil”, a anuntat ministrul Finantelor

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat, joi, ca a solicitat premierului Viorica Dancila demiterea presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Ionut Misa, si a inaintat o propunere de inlocuire.


Viorica Dancila a aprobat solicitarea lui Teodorovici, astfel ca acesta nu mai este seful ANAF.

„Am solicitat doamnei prim-ministru revocarea din functia de sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) a domnului Ionut Misa”, a dezvaluit ministrul.

Potrivit acestuia, ANAF are nevoie de schimbarea radicala a comportamentului sau in economie.

„Anul 2019 este un an cu foarte multe provocari, in special in zona economica, iar ANAF, asa cum am spus de multe ori si asa cum au spus si alti ministri de Finante de-a lungul timpului, ANAF, ca principala, poate, institutie publica din Romania, trebuie sa-si schimbe radical comportamentul in economie.

In primul rand, schimbarea mentalitatii. Trebuie sa demonstreze ca are un tratament corect, echitabil si onest fata de contribuabil, fie persoana fizica, fie juridica”, a aratat Teodorovici.

El s-a referit si la faptul ca exista sume foarte importante care pot fi aduse la buget prin eficientizarea ANAF.

„Sunt cateva elemente esentiale pe care ANAF in 2019 trebuie sa le parcurga, sa le indeplineasca. Vorbim de o reformare a intregii administrari fiscale, vorbim de informatizarea sistemului, cu o lacuna de foarte multi ani si cu o solutie care se incearca de foarte multi ani. Ne propunem ca in 2019 aceste lucruri sa se si intample.

Este nevoie de simplificarea modului in care ANAF actioneaza in piata, in relatia cu contribuabilul, o colectare mai buna in zona de TVA si sunt multe astfel de zone in ceea ce inseamna obiectul de activitate al ANAF, unde lucrurile trebuie schimbate.

Sunt sume foarte importante care pot fi aduse la bugetul de stat printr-un mod mai eficient de lucru al ANAF-ului”, a sustinut ministrul Finantelor.

In locul lui Ionut Misa, ministrul Finantelor a nominalizat-o pe Mihaela Triculescu in functia de sef al ANAF, economist cu peste 19 ani de experienta in mediul privat.

”Desemnarea doamnei Mihaela Triculescu la conducerea ANAF a fost stabilita dupa evaluarea mai multor propuneri facute de ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Doamna Mihaela Triculescu este economist cu o vasta experienta. In ultimii trei ani a fost practician in insolventa, asigurand managementul procedurii de insolventa pentru mai multe companii. 

Noul presedinte ANAF este licentiat in economie si absolvent al studiilor de master disciplina ”Analiza diagnostic si evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Stiinte Economice”, se arata in comunicatul Guvernului. (Mara Ion)

Leave a Reply