EXPLOZIV! Un primar “mazilit” din Timis bate Romania la CEDO! Instanta europeana obliga statul la despagubirea fostului edil, dupa ce a constatat ca i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil

Demis din functie in octombrie 2013, in urma unei condamnari cu cantec a Curtii de Apel Timisoara, primarul localitatii Biled a reusit sa dovedeasca, in sfarsit, ca procurorii DNA si instanta de apel i-au facut o mare nedreptate.


Dupa cinci ani si jumatate de la sesizarea CEDO asupra cazului sau, Leontin Duta (foto) a obtinut castig de cauza, instanta europeana stabilind faptul ca mazilirea sa a avut la baza incalcarea unor drepturi procesuale elementare.

Decizia  condamnarii Statului roman la despagubirea primarului din Timis a fost comunicata, astazi, avocatului Florin Kovacs, aparatorul fostului edil in fata judecatorilor europeni.

“CEDO a stabilit ca domnului Leontin Duta i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil, conform articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Urmeaza revizuirea sentintei de condamnare si un proces de daune. Din pacate, nimeni nu-i mai poate da inapoi functia de primar, din care a fost inlaturat prin uneltirea politicului cu justitia”, ne-a declarat Florin Kovaci.

Conform deciziei CEDO, Statul roman va trebui sa-l despagubeasca pe Leontin Duta cu suma de 2.160 de euro. Reamintim ca, in 2010, DNA Timisoara l-a trimis in judecata pe primarul din Biled, sub acuzatia de tentativa de folosire sau prezentare de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete care sa aiba ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al UE.

Mai exact, Leontin Duta a cerut subventii de la APIA pentru 64 de hectare de teren, pasunea comunei, iar inspectorii veniti in control au constatat ca o parte din pajiste era inchiriata, iar cealalta parte data in arenda. In consecinta, au refuzat plata subventiilor si au sesizat parchetul.

In prima instanta, judecatorul Sorin Gheorghisan, de la Judecatoria Timisoara, a hotarat achitarea primarului si obligarea la plata unei amenzi administrative in valoare de 1.000 de lei.

“Este dificil sa obtii achitarea unui primar PD-L in aceste vremuri tulburi de guvernare USL, insa magistratii Judecatoriei Timisoara au dovedit ca nu tin cont de eventualele presiuni politice si au pronuntat o sentinta legala si justa in acest dosar”, declara la vremea respectiva avocatul Kovacs.

In apel, insa, un complet de judecata de la Curtea de Apel Timisoara, avand in componenta pe Anca Nacu si Laura Bogdan, au decis condamnarea primarului la 1 an si jumatate de inchisoare cu suspendare. In iulie 2013, aceasta decizie a fost reclamata la CEDO. (G.I.)

Leave a Reply