SONDAJ! Traian Basescu si PMP revin in forta in prim-planul politicii romanesti. Fostul presedinte al Romaniei ar fi votat de 31,6% dintre romani, daca s-ar inscrie in cursa pentru Parlamentul European

Fostul presedinte Traian Basescu intra cu succes in batalia alegerilor europarlamentare din acest an si, mai mult, devine o adevarata locomotiva politica pentru Partidul Miscarea Populara, conform unui sondaj de opinie efectuat, in perioada 12-20 ianuarie 2019, de Biroul de Cercetari Sociologice si finantat de National Committee of Romanian-American Republicans, Florida, SUA.


Potrivit sondajului dat publicitatii in urma cu 24 de ore, la alegerile europarlamentare din luna mai, favorite sunt partidele PNL (23,7%), PSD (23,0%) si ProRomania (10,7%). Urmeaza PMP, ALDE, PLUS, USR, UDMR.

In opinia repondentilor, in topul oamenilor politici care ar trebuie sa reprezinte Romania in Parlamentul European in urmatorii 4 ani se afla Crin Antonescu (32,4%), Traian Basescu (31,6%) si Dacian Ciolos (30,3%).

 

La mica distanta ii urmeaza Corina Cretu (29,8%) si Norica Nicolai (15,7%). De remarcat ca timisoreanca Maria Grapini, in ciuda zbaterilor sale de imagine din ultima perioada, nu apare in clasamentul primulor 20 de politicieni vazuti in Parlamentul European dupa alegerile din acest an.

In ceea ce priveste temele cu care s-ar duce europarlamentarii romani in PE, independenta justitiei ar fi promovata, in special, de fostul presedinte Traian Basescu si de fostul premier Dacian Ciolos (10,6%). Urmeaza Corina Cretu (10,4%) si Crin Antonescu (6,7%).

Sanse pentru promovarea modernizarii sistemului sanitar si investitii in sanatate ar avea, spun cei intervievati, Corina Cretu (10,7%), Dacian Cilos (7,5%) si Traian Basescu (5,2%).

La intrebarea cu ce partid intentioneaza sa voteze la europarlamentare, romanii au raspuns: PSD (25,1%), PNL (22,9%), ProRomania (10,3%).

Confirmand ascensiunea in preferintele romanilor din ultima perioada, mai cu seama dupa campaniile Fara pensii speciale si Parlamentul 300, PMP-ul apare pe locul VI, cu 7,2%, devansand UDMR si USR.

Volumul esantionului: 1099 persoane cu varste mai mari de 18 ani domiciliate in 120 localitati urbane si rurale selectate din toate judetele tarii

Tipul esantionului: probabilist, stratificat, format din 40 straturi rezultate din intersecţia a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localitaţi urbane si rurale.

Selecţia subiecţilor:interviurile s-au realizat la domiciliul subiectilor. Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 2 in 2 apartamente sau case, pornind de la numarul 2 al fiecarei strazi.

In cazul in care in apartamentele sau casele selectate nu locuia sau nu raspundea nimeni s-a selectat urmatoarea a 2-a casa. In acest fel s-a pastrat principiul probabilist, fiind improbabil la oamenii care domiciliaza la apartamente cu numere  pare sa aiba opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu numere impare. (I.P.)

Leave a Reply