EXCLUSIV! Tiganii care au terorizat satul timisean Berini, ani de zile, trimisi dupa gratii. Decizie spectaculoasa a Curtii de Apel Alba Iulia

Lovitura de teatru in dosarul violentelor provocate, in ianuarie 2017, in localitatea Berini, din judetul Timis, de un grup de persoane de etnie roma, inarmat cu bate, rangi si cutite, impotriva membrilor unei familii de romani.


Aleodor Jorz (foto 2), proprietarul unei paduri din zona, a fost atacat de un grup masiv de tigani, dupa ce le-a pus in vedere sa nu-i mai fure material lemnos.

A fost lovit cu salbaticie, indeosebi in zona capului, fiindu-i provocate rani care i-au pus viata in primejdie. In apararea sa a sarit fiul sau, Doru Jorz, care a folosit un pistol cu bile detinut legal, reusind sa-i indeparteze pe atacatori inainte de producerea unei tragedii.

Tatal a avut nevoie de peste 60 de zile de ingrijiri medicale, iar conform certificatului medico-legal  emis de dr. Dumitru Stefan, leziunile traumatice – fractura craniana occipitala, contuzie cerebrala si hemoragie subarahnoidiana – “i-ar fi putut cauza moartea”.

In ciuda acestei mentiuni grave, in 31.01.2018, prin sentinta 495/2018, Judecatoria Timisoara a demonstrat ca, in Romania, dreptatea umbla cu capul spart. Agresorii de etnie tiganeasca au fost condamnati la pedepse cuprinse intre zece luni si 1 an si patru luni de inchisoare, cu amanarea executarii pedepsei, chiar daca trei dintre inculpati aveau alte condamnari definitive, cu suspendare, si erau in perioada de incercare, iar Aleodor Jorz a fost trimis in spatele gratiilor pentru 3 ani si sase luni.

Este drept ca si el avea o condamnare mai veche, din 2012, insa in cazul sau judecatorul a decis sa aplice legea, asa cum ar fi trebui sa faca si in cazul tiganilor, si sa-i revoce suspendarea, contopind cele doua pedepse, rezultand o condamnare cu executare.

In apel lucrurile s-au schimbat radical, dupa ce dosarul a fost stramutat la Curtea de Apel Alba Iulia, pentru ca grupurile masive de tigani care veneau la procese sa nu mai poata pune presiune pe judecatori.

Astfel, prin decizia 141/14.02.2019, instanta de apel a decis achitarea inculpatilor Aleodor Jorz, Doru Jorz si Laurentiu Catalin Luca, pentru tulburarea ordinii publice si uz de arma fara drept, totodata returnand proprietarului pistolul cu bile marca Mauser-Werke ridicat de politisti dupa scandal. In schimb, Neda Remus, Neda Marius, Neda Remus Jr., Neda Sebastian Crastea Bujor, Stoica Ion si Neda Alin au primit pedepse cuprinse intre 2 ani si 2 ani si sase luni, fiind acuzati de tulburarea ordinii publice.   

Vineri, 15 februarie, cei sapte agresori, cu varste cuprinse intre 22 si 46 de ani, au fost ridicati de catre politistii din cadrul IPJ Timis si condusi la inchisoare pentru executarea pedepselor.

“A fost sansa noastra sa avem parte de un complet absolut format si condus de doamna judecator Dana Titian, care, desi a fost multi ani consilierul fostului procuror sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a demonstrat ca nu si-a uitat menirea si ca este un magistrat intelept.

A dejucat planurile unora care au pornit in mod deliberat acest dosar pe infractiunea de incaierare, in mod artificial, ca sa fie condamnat si Jorz Aleodor Petru, cand de fapt suntem in prezenta unei tentative de omor. Politistii din Sacosu Turcesc i-au tolerat ani de zile pe tigani, n-au luat masurile care s-au impus, iar in acest caz au zis ca este vorba de incaierare. Jorz n-a fost audiat niciodata de procuror, absolut niciodata. Doar de politist. N-au vrut sa-i auda povestea. Nici Macrea, nici Povaliceanu”, ne-a declarat Florin Kovacs, avocatul care l-a aparat pe Aleodor Jorz.

Sa mai spunem ca, in Berini, conflictul dintre sateni si familiile de tigani care furau lemne, mocnea de cativa ani.

In 2013, consilierul judetean Marcel Mihoc, membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Timis (ATOP), dupa o vizita la fata locului, a avertizat ca lucrurile pot degenera in violente.

„Am mers la Berini, la invitaţia a 100 de persoane din satul ce apartine de comuna Sacosu Turcesc. Oamenii si-au manifestat nemultumirea si revolta la adresa intregii conduceri a politiei si jandarmeriei din Timis, in legatura cu comportamentul unor cetateni de alte etnii, cu domiciliul in Berini.

E vorba de patru familii de romi si, probabil, cateva familii de romani. Acestia, fara niciun fel de oprelisti din partea celor trei politisti ai comunei, taie in nestire padurile oamenilor, fura recoltele, fac un adevarat prapad. Am ramas socat, oamenii mi-au spus cu mana pe inima ca nu cred ca in toata localitatea exista un sfert din case care sa nu fi fost pradate de romi. Efectiv, la Berini, oamenii nu mai au curajul nici sa iasa noaptea din casa, pentru a merge la toaleta. Multi au vazut cum le sunt furate gainile, porcii sau alte lucruri, dar le-a fost frica sa iasa din casa, pentru a nu fi omorati“, a declarat Marcel Mihoc la vremea respectiva.

Pasivitatea complice a autoritatilor, sustinuta de cei interesati sau, pur si simplu, din incompetenta, a fost la un pas sa duca la moartea unui om… (G.I.)

 

Leave a Reply