SONDAJ! Cati eurodeputati va avea fiecare partid din Romania? Parlamentul European a prezentat primele estimari ale viitoarei componente

Parlamentul European a lansat, astazi, primele estimari ale viitoarei sale componente, in baza unei selectii de sondaje reprezentative din tarile Uniunii Europene. Potrivit datelor agregate, la alegerile din 26 mai 2019, PSD va obtine 10 mandate, fiind creditat cu o intentie de vot de 26,5%.


Pe locul al doilea se situeaza PNL, creditat cu un scor de 23%, care i-ar aduce 8 mandate de europarlamentar. Pe locul trei, este Pro Romania, cu 9,6%, care ar obtine 3 mandate. Partidul lui Victor Ponta participa pentru prima oara la alegeri, la europarlamentare. Tot 3 mandate ar putea avea USR (9,2%) si ALDE (9%).

Cate doua mandate ar reveni PLUS (6,8%), PMP (5,6%) si UDMR (5,2%).

Estimarile Parlamentului European sunt facute in baza sondajelor realizate la inceputul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selectie de sondaje reprezentative efectuate de institute nationale de sondare a opiniei publice din statele membre si agregate de Kantar public in numele Parlamentului European.

In urma estimarii preferintelor electorale actuale din UE 27 asupra componentei Parlamentului dupa Brexit, viitorul legislativ reflecta un peisaj politic mai fragmentat ca niciodata. Urmatorul parlament va avea mai putini deputati (705) fata de actualul format (751).

In legislatura 2019-2024, potrivit estimarilor, PPE va avea cele mai multe locuri in Parlamentul European, 183, urmat de S&D, cu 135, si ALDE, cu 75. (Mara Ion)

Leave a Reply