Perchezitii la camatarii din Banat, care ofereau imprumuturi cu dobanzi de pana la 15% pe luna! Procurorii au ridicat 220.000 de euro si trei persoane

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale din Caras-Severin, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 7 perchezitii, 5 domiciliare si 2 la autovehicule, in localitatile Otelu Rosu, Poiana Marului, din judetul Caras-Severin si in municipiul Timisoara, la persoane banuite de constituirea unui grup infractional organizat, camata si spalare de bani.


Au fost ridicati, in vederea continuarii cercetarilor, aproape 220.000 de euro, peste 860 de dolari, 2.500 de lei, inscrisuri si medii de stocare.

Din cercetari a reiesit ca trei persoane, doi barbati, de 48, respectiv 21 de ani si o femeie, de 44 de ani, toti din Otelu Rosu, judetul Caras-Severin, ar fi oferit, incepand cu anul 2010, imprumuturi de bani in afara sistemelor autorizate, catre diversi oameni de afaceri, reprezentanti ai unor societati comerciale din judetul Caras-Severin, pentru care ar fi perceput dobanzi lunare cuprinse intre 7% si 15%.

Pentru a garanta imprumuturile respective, barbatul, de 48 de ani, i-ar fi determinat sa intocmeasca, pe numele lui, diverse documente financiar-contabile, ce ar fi atestat, in mod fictiv, vanzarea unor bunuri, in valoare de maxim 5.000 de lei, cu scopul de  a nu realiza transferuri bancare. Insa, in realitate, valoarea bunurilor respective ar fi fost de 10-20 de ori mai mare.

De asemenea, aceeasi persoana ar fi determinat persoanele imprumutate sa intocmeasca documente notariale de recunoastere a unor imprumuturi, avand ca obiect sume in care ar fi fost cuprinse si dobanzile (camata).

In situatia in care acestia s-ar fi aflat in imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat sa intocmeasca contracte de vanzare-cumparare fictive in care erau inscrise sume de bani pe care persoana in cauza nu le-ar fi remis niciodata.

Fata de barbatul de 48 de ani si femeia de 44 de ani a fost dispusa masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

In cauza, cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunilor de camata, constituirea unui grup infractional organizat si spalare de bani.

Reamintim ca, astazi, la Judecatoria Timisoara, a inceput procesul celei mai mari grupari de camatari din Banat, care a actionat in Timisoara, dar si in Suceava, in perioada 2010 – 2017. Conform procurorilor DIICOT, din aceasta faceau parte Martinescu Gavriluta Tuta, Martinescu Vasilică Artur, Martinescu Marioara, Halip Vicuta, Martinescu Lenuta, Martinescu Iliuta Mitica, Adrian Tiriac, Anisoara Pascaniuc, Costea Marcel si Martinescu Adriana.

Obiectul procesului, o vila de pe strada Bethoven, din Timisoara, cu care a fost girat un imprumut. Creditorul a fost Gavriluta Tuta Martinescu, debitorul – Stancu Urian, iar garant ipotecar – Ijac Nicodin Motrescu. Desi imobilul este evaluat pe piata imobiliara la 1,5 milioane de euro, camatarii l-au scos la licitatie si l-au achizitionat prin persoane interpuse cu 170.000 de euro. Conform rechizitoriului, in aceasta afacere a fost implicat si un alt camatar cunoscut din Timișoara, medicul de origine siriana Al Baari Kamal, care a avea rolul de a truca licitatiile imobilelor partilor vatamate prin aducerea la licitatie a interpusilor si achizitionarea cladirilor la 25% din valoare. (V.E.)

One thought on “Perchezitii la camatarii din Banat, care ofereau imprumuturi cu dobanzi de pana la 15% pe luna! Procurorii au ridicat 220.000 de euro si trei persoane

Leave a Reply