DEMISIE la DNA! Un procuror important de la varful DNA a renuntat la functie, dupa ce instanta suprema a decis sa fie sanctionat cu avertisment

Procurorul Marius Iacob (foto, dreapta) si-a anuntat demisia din functia de adjunct al procurorului-sef al DNA, la o zi dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis o actiune disciplinara a Inspectiei Judiciare si a decis ca procurorul sa fie sanctionat cu avertisment.


Mai exact, magistratii instantei supreme au decis ca Marius Iacob a savarsit o abatere discipliniara in legatura cu reprezentarea DNA in procesul in care procurorul Mihaiela Iorga a contestat revocarea din parchetul anticoruptie. Sanctiunea pentru Iacob a fost avertisment.

Aceeasi masura a fost dispusa si pentru Carmen Simona Ricu, tot procuror DNA.

Este vorba despre abateri disciplinare savarsite in legatura cu reprezentarea institutiei in procesul Mihaiela Moraru Iorga-DNA, intentat de magistrat dupa ce a fost revocat din Directie.

“Inspectia Judiciara a exercitat actiunea disciplinara fata de domnul Marius Constantin Iacob, procuror sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie („DNA”), pentru nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ, dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. g) si m) din Legea nr. 303/2004”, a transmis Inspectia Judiciara.

De asemenea, inspectorii au exercitat actiunea disciplinara fata de Carmen Simona Ricu, procuror sef serviciu la DNA, “pentru incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii, nerespectarea dispozitiilor procurorului ierarhic superior, date in scris si in conformitate cu legea, precum si pentru nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. b), g) si m) din Legea nr. 303/2004”, precizeaza IJ.

Inspectorii au spus ca magistratul a incalcat mai multe prevederi, printre care si regulamentul de ordine interioara a DNA “prin aceea ca, urmare adresei nr. 2001/C/2017 din 16 august 2018, emisa de domnul Marius Constantin Iacob – procuror sef adjunct al DNA, a participat, cu incalcarea regimului incompatibilitatilor si interdictiilor functiei de magistrat, in cauza civila avand ca obiect suspendarea executarii Ordinului nr. 301/2017 in calitate de reprezentant al unei persoane fizice, sustinand ca a fost mandatata, printr-un inscris sub semnatura privata, de parata – procuror sef al DNA”. (Vlad Enciu)

Leave a Reply