EXCLUSIV! Procurorul timisorean Marioara Sandu, raport disciplinar devastator in urma unui control al Inspectiei Judiciare

Sectia pentru procurori in materie disciplinara din cadrul CSM a decis sa amane, in sedinta de miercuri, dezbaterea cazului Marioara Sandu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, pentru termenul din 22 mai.


Obiectul dosarului 21/P/2018 il constituie o actiune disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva Marioarei Sandu, in care procurorul timisorean este acuzat de incalcarea mai multor articole din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Este vorba despre abateri prevazute de art. 99, lit. c), f), h), k) si m), respectiv atitudine nedemna in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii, refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu, nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, absente nemotivate de la serviciu, in mod repetat sau care afecteaza in mod direct activitatea parchetului, dar si nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente.

In functie de gravitatea acuzatiilor si de modul in care Marioara Sandu va intelege sa se apere, procurorii din CSM pot dispune o serie de sanctiuni, ca avertisment sau mutarea temporara la o alta unitate de parchet, dar pot merge si pana la excluderea din magistratura.

De remarcat ca, in 2015, Marioara Sandu a mai fost exclusa din magistratura de CSM, dupa ce s-a constatat ca, in calitate de procuror anticoruptie la structura centrala a DNA, l-a sfatuit pe unul dintre vamesii luati cu elicopterul de la Vama Moravita, in 2011, cum sa se comporte la audieri. La vremea respectiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a considerat ca pedeapsa excluderii din magistratura este exagerata si a decis doar mutarea, pentru trei luni, la Parchetul de pe langa Judecatoria Arad.

Hotararile Sectiei pentru procurori in materie disciplinara din CSM nu sunt definitive, ci se pot ataca la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Reamintim ca, in toamna anului trecut, in urma unui control efectuat de Inspectia Judiciara, , la Parchetul de pe langa Judecatoria Timisoara, raportul final a fost unul extrem de favorabil pentru institutie si pentru prim-procurorul Claudia-Irina Chivu… (G.I.)

Leave a Reply