PREMIERA IN JUSTITIE! Politist obligat sa achite daune morale unui hot, pe care l-a prins in flagrant dupa ce a furat dintr-un magazin

Hotararea 277/2019 a Tribunalului Vaslui, pronuntata in urma cu cateva zile, reprezinta o adevarata premiera in justitia din Romania si poate sa devina un precedent istoric in procesele de daune in care infractorii invoca dreptul la imagine, in contradictoriu cu oamenii legii.


Agentul de politie Alexandru Malancus, din cadrul Politiei Rutiere Vaslui, a fost obligat de judecatori sa achite suma de 1.000 de lei, cu titlu de daune morale, unui tanar care tocmai furase un cartus de tigari dintr-un magazin alimentar, iar politistul a alergat dupa el si l-a prins.

Agentul era in timpul liber, asa ca, in seara zilei de 17 aprilie 2017, imediat dupa urmarirea, prinderea hotului si recuperarea marfii, l-a condus la IPJ Vaslui, de unde a fost preluat de un echipaj al Politiei Municipale.

Afectat de comportamentul politistului, suspectul Iulian Morariu s-a adresat justitiei, aratand ca ar fi fost umilit in public de catre politist, intrucat, dupa ce l-a prins, l-a imobiliat folosind cureaua de la pantaloni, prinzanu-i mainile si legandu-l cu cureaua de gat.

Ulterior, a fost condus pe jos pana la sediul IPJ Vaslui, trecand pe langa un grup de pensionari adunati sa joace sah intr-un parc, care l-au aplaudat pe politist si l-au huiduit pe suspect. Mai mult, dupa ce au ajuns la sediul IPJ Vaslui, politistul s-a fotografiat alaturi de hotoman, iar imaginile au fost publicate intr-un ziar local. Suspectul a considerat ca acest gest a fost un abuz, intrucat ar fi fost prezentat ca pe un trofeu.

In aceste conditii, hotul – care este fiul unui om de afaceri care detine o terasa si un restaurant in municipiul Vaslui – s-a indreptat impotriva politistului pe cale penala, reclamandu-l la parchet pentru purtare abuziva. Procurorii au stabilit, insa, ca nu sunt intrunite elementele infractiunii de purtare abuziva, motiv pentru care au dispus clasarea cauzei.

Iulian Morariu nu a renuntat si a apelat la instanta civila, unde a solicitat 100.000 de euro cu titlu de daune morale. Judecatorul care a solutionat dosarul a admis, in parte, cererea si a decis ca politistul, in solidar cu IPJ Vaslui, sa plateasca suma de 1.000 de lei.

Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in 30 de zile de la comunicare.

Alexandru Malancus este unul dintre politistii cu care IPJ Vaslui se mandreste, dupa ce, in vara anului 2017, cand a fost detasat sa desfasoare activitati pe litoralul din Bulgaria, a salvat viata unui copil de 11 ani, din Rusia, care a fost la un pas sa se inece in timp ce lua pranzul cu parintii intr-un restaurant.

Pentru fapta sa, agentul Alexandru Malancus a primit ”Distinctie de onoare”, de Ziua Politiei Romane, in semn de apreciere a profesionalismului de care au dat dovada in activitatea desfasurata. La aproape 2 ani de la furtul constatat in flagrant, dosarul in care este cercetat Iulian Morariu inca nu a fost solutionat si trimis in instanta… (Vlad Enciu)

Leave a Reply