PREMIERA. O companie din Timis a achizitionat cea mai noua tehnologie de masuratori cadastrale din Romania. “Lucrarile pe care, inainte, le executam in 45 de zile, acuma le putem finaliza in doar 3 zile”

Criza acuta a fortei de munca specializata si concurenta acerba de pe piata cadastrului national a determinat o companie din Timis sa achizitioneze cea mai moderna tehnologie de masuratori cadastrale din Romania.


Lansat pe piata, in vara anului trecut, de elvetienii de la Leica Geosystems, liderul mondial in industria tehnologiei de masurare, noul sistem pentru achizitionarea rapida si autonoma a datelor de cartografiere 3D mobile a costat aproape jumatate de milion de euro.

Datele UAV pot fi combinate cu tehnologiile de cercetare existente, precum TPS, GPS si scanarea cu laser, oferind un set mai complex de informatii.

“Avand in vedere implicarea noastra in Programul national de cadastru si carte funciara, in curs de implementare in Romania, este esential ca afacerile noastre sa aiba acces la tehnologiile de varf in domeniul masuratorilor cadastrale, cu ajutorul carora putem finaliza lucrarile  la timp cu precizie si precizie maxima”, ne-a declarat Ion Miron, unul dintre actionarii companiei Procad din Timisoara.

In opinia sa, noua tehnologie adusa din Elvetia este atat de performanta, incat lucrarile care, inainte, se puteau realiza in 45 de zile, acum pot fi finalizate in doar 3 zile. “Spre exemplu, am avut de efectuat o ridicare topo intr-o localitate din Brasov, la care am lucrat timp de 45 de zile, cu nu mai putin de 13 oameni. Acum, cu noua aparatura, aceeasi lucrare o putem executa cu doar doi oameni, intr-un termen de trei zile”, mai spune Ion Miron. De altfel, aceste avantaje au fost scoase in evidenta, anul trecu, la lansarea produsului pe piata de profil.

“Se deschid o multime de noi oportunitati tehnice, ceea ce ajuta utilizatorii sa accelereze procesele de digitizare a proceselor si sa automatizeze fluxurile de lucru existente. Aceasta le va permite sa conduca intreprinderile mai eficient decat predecesorii lor si sa fie mai profitabile”, a precizat Valentin Fuchs, manager de produs UAV Leica Geosystems.

Noua tehnologie ofera capacitati complexe de colectare a datelor geospatiale in toate terenurile si conditiile meteorologice, fiind proiectata pentru a ajuta utilizatorii sa capteze date geospatiale foarte precise, rapid si eficient in domeniu.

Compania Procad Timisoara participa activ la licitatiile organizate in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara si a castigat contracte de cadastrare sau reevaluare a proprietatilor in Timis, Arad, Alba, Bihor, Brasov, Dolj si alte judete din tara. Specialistii Procad au realizat lucrarile de cadastru in Ortisoara, prima localitate din Timis unde, in 2016, au fost identificate, masurate si inregistrate toate proprietatile imobiliare, publice si private. Conform evaluarilor specialistilor, pentru cadastrarea intregii tari va fi nevoie de 1,2 miliarde de euro. (G.I.)

 

Leave a Reply