DESCINDERI. O retea de trafic de migranti cu ramificatii in Timis si Arad, destructurata de procurori! 8 calauze, conduse la sediul DIICOT

Procurorii DIICOT Timisoara impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Timisoara efectueaza cercetari fata de un numar de 20 de suspecti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de migranti.


In cauza s-a retinut faptul ca pe raza judetelor Timis si Arad a actionat un grup infractional organizat care a avut ca scop racolarea, indrumarea, cazarea si transportul de migranti originari din Orientul Mijlociu catre state din vestul Europei.

Pe parcursul cercetarilor, s-a conturat faptul ca membrii gruparii faceau parte dintr-o vasta retea de trafic de migranti constituita la nivel european. Reteaua si-a dezvoltat cu timpul segmente nationale, in fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta traditionala de migratie, fiecare dintre segmentele nationale ale retelei de trafic de migranti fiind coordonata de un lider zonal, cetatean de origine araba, unii cu rezidenta legala intr-unul din statele din vestul Europei, aspect care le permitea sa circule usor in spatiul UE.

Legaturile intre segmentele nationale ale retelei erau asigurate exclusiv de catre liderii segmentelor din fiecare tara, iar contactele se realizau doar prin intermediul aplicatiilor online, fiind evitate orice contacte telefonice directe.

Activitatea infractionala a gruparii acoperea mai multe paliere, respectiv racolarea migrantilor de pe teritoriul Bulgariei si Serbiei, racolarea de calauze care sa directioneze grupurile de migranti peste frontiera spre Romania, organizarea activitatilor de transport si adapostire temporara a migrantilor pe teritoriul Romaniei (in special pe raza judetelor Timis si Arad ), organizarea activitatilor de transferare a migrantilor de la locurile de adapostire la mijloacele de transport (autocamioane, camionete), in vederea iesirii frauduloase din Romania catre statele din vestul Europei, recrutarea de persoane care sa se ocupe de realizarea activitatilor infractionale pe fiecare segment in parte, incasarea sumelor de bani aferente traficarii migrantilor si alocarea acestora intre membrii gruparii, in functie de participarea fiecaruia la realizarea scopului grupului infractional organizat.

Migrantii erau grupati, intr-o prima faza, pe teritoriul Turciei, de unde membrii gruparii le asigurau apoi transportul catre Romania, prin Bulgaria si Serbia. In Serbia gruparea infractionala avea membri cu rol in asigurarea calauzirii migrantilor peste frontiera de stat cu Romania.

Dupa introducerea frauduloasa a migrantilor in Romania, acestia erau transportati pana in municipiile Timisoara, Arad sau in localitatile limitrofe, unde erau cazati in diferite imobile, pana la momentul organizarii trecerii frontierei cu Ungaria si transportarii acestora mai departe catre destinatiile finale din vestul Europei.

De asemenea, gruparea isi dezvoltase o vasta infrastructura de transport, avand la dispozitie mai multe tiruri, in care grupurile de migranti, odata ce ajungeau la 90-100 de persoane, erau adapostite si trecute peste frontiera de stat cu Ungaria, sub aparenta unor transporturi legale de marfuri.

In aceasta dimineata au fost efectuate un numar de 16 perchezitii domiciliare pe raza judetelor Timis, Arad si in municipiul Bucuresti, ocazie cu care, la una dintre locatii, respectiv in comuna Macea, din judetul Arad, a fost depistat un grup de 12 migranti de origine afro-asiatica (10 barbati, o femeie si un copil).

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 8 persoane.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul DGA Centrul operational 2, DCCO, SAS Timisoara, ITPF Timisoara si Gruparea Mobila de Jandarmi Glad Voievod Timisoara. (V.E.)

Leave a Reply