Climate KIC. “Pionierii” celui mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, in practica la CCIA Timis. Tehnici speciale de simulare a tranzitiei catre economiile cu emisii scazute de CO2

Cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa, Climate KIC, concentrat asupra schimbarilor climatice de pe continent, are o componenta practica si la Timisoara.


Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis, singurul partener din Romania al Programului Climate KIC, gazduieste, in perioada 13-15 mai, workshopul introductiv al Sub-programului “Pioneers into Practice”.

Acesta este un program educational, cu o componenta de mobilitate, care ofera expertilor din domenii legate de schimbarile climatice o experienta in tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, printr-o combinatie de invatare bazata pe practica si ateliere de lucru.

Astfel, “pionierii”, experti in diferite domenii Climate KIC, precum sustenabilitate, durabilitate, eficienta energetica, smart cities, smart transitions, system innovation etc., vor iesi din zona lor de confort si vor lucra pentru o perioada cuprinsa intre 4 – 6 saptamani intr-o organizatie gazda – ONG, SME, multinationala, universitate, institut de cercetare etc., din una din tarile participante in program: Germania, Italia, Ungaria, Portugalia, Malta, Cipru, Slovenia, Spania, Bulgaria, Serbia, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Finlanda, Estonia, Letonia, Slovacia, Cehia, Croatia.

Legatura intre pionier si organizatia gazda se realizeaza in functie de preferintele “pionierului” si de acceptul gazdei, iar perioada de mobilitate este septembrie-octombrie 2019.

Inainte de aceasta componenta, sub-programul PiP incepe cu o sesiune de “online learning” in care “pionierii” sunt initiati in “System Thinking”, „Transition Theory” si in alte instrumente vizuale pentru a aplica practic aceste concepte. “Pionierii” lucreaza in echipe la un proiect de grup care are ca tema o provocare locala: poluarea, colectarea selectiva a deseurilor, transportul urban, risipa de hrana, altele.

La eveniment participa 13 “pionieri” din toate zonele tarii, experti in diverse domenii – parcuri naturale, managementul apei, biotehnologii, arhitecti, avocati, experti din cadrul primariilor,  specialisti din ONG-uri.

Cu ajutorul exemplelor, a metodelor “Lego Serious Play” si a unor tehnici vizuale, acestia isi vor sedimenta conceptele de „System Innovation” descoperite in modulul de e-learning parcurs. Modulul este disponibil gratuit la adresa: https://learning.climate-kic.org/en/programmes-and-courses/climate-kic-courses.

In cursul anului 2018, “pionierii” au participat la urmatoarele actiuni: 2 workshop-uri organizate la sediul CCIAT (16-18 mai, 13-14 noiembrie); 1 worshop international la Edinburgh (31 octombrie); intalnirea partenerilor, Lisabona (12-13 decembrie) si la ceremonia de acordare a certificatelor de participare, la CCIAT, in 17 decembrie. (I.P.)

Leave a Reply