Firmele din Timis se pregatesc sa “importe” muncitori din Vietnam si Sri Lanka! CCIAT a prezentat oferta unui intermediar care asigura recrutarea si testarea viitorilor angajati prin intermediul skype-ului

Combaterea crizei fortei de munca din judetul Timis, unde rata somajulului a ajuns la un procent critic de 0,68 la suta, a devenit una dintre prioritatile Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis, organizatie patronala care reprezinta interesele a peste 700 de societati comerciale din judetul nostru.


In acest context, astazi, la Centrul Regional de Afaceri, a fost organizata o intalnire intre firmele care doresc sa “importe” forta de munca din afara Uniunii Europene si presedintele Centrului bilateral de afaceri Romano – Vietnamez, Mihai Tararache, la care au fost invitati sa participe si sefii institutiilor implicate in procesul de autorizare si monitorizare a muncitorilor straini.

In conditiile in care, lunar, de pe piata muncii din Timis pleaca 13.000 de angajati, apare necesitatea ca acest gol sa fie completat cu muncitori din alta parte.

“Inspectoratul Teritorial de Munca sustine aducerea de muncitori din tarile nonUE, in conditiile in care, lunar, de pe piata fortei de munca din Timis pleaca nu mai putin de 13.000 de angajati. Un numar de 5-6.000 pleaca de la o firma la alta, circa 800 ies la pensie, iar 7.000 raman acasa sau pleaca sa-si caute de lucru in strainatate. Aceasta forta de munca trebuie inlocuita, cumva, astfel ca firmele care nu au avut sanctiuni pe linie de munca in ultimele sase luni primesc avizul sa aduca muncitori din afara tarii”, a precizat Pavel Kasai, inspectorul sef al IPM Timis.

Tendinta firmelor din Timis de a apela la forta de munca din Asia a fost confirmata si de Ileana Tomoiaga, inspector sef adjunct al ITM Timis, care a explicat faptul ca modificarea legislatiei muncii, respectiv renuntarea la obligatia ca angajatorii sa plateasca salarii medii pe economie muncitorilor adusi din afara tarii, a avut ca efect sporirea interesului pentru “importul” fortei de munca. Mai ales in constructii si servicii.

Prezent la intalnire, subinspectorul Alexandru Buzarin, de la Serviciul de Imigrari al Judetului Timis, a dovedit cu cifre ca exista un trend ascendent in procesul de implementare in economia timiseana a muncitorilor adusi din strainatate.

“Daca in 2016 s-au solicitat doar 130 de avize pentru migrarea fortei de munca in Timis, iar in 2017 – 250, in 2018 s-a ajuns la peste 700 de avize. Rugamintea noastra catre angajatorii care aduc forta de munca din exteriorul Uniunii Europene: sa rezolve formalitatile de punere in legalitate a muncitorilor straini in cel mai scurt timp, pentru a nu fi depistati ca folosesc munca la negru”.

Avalansa fortei de munca nonUE in Timis a fost remarcata si de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis.

“Numarul solicitarilor de adeverinte, care sa ateste necesitatea ocuparii unor posturi de munca vacante, s-a triplat. Interesant este faptul ca forta de munca nu se aduce doar din tari nonUE, ci sunt si cetateni ai statelor europene care doresc sa se angajeze in Romania”, a declarat Simona Poting, director executiv al AJOFM Timis.

Invitatul special al CCIAT, Mihai Tararache (foto 3), a dat asigurari ca firma de intermedieri pe care o reprezinta, World Wide Work Company, are contacte importante in Vietnam si Sri Lanka, iar angajatorii ii pot intervieva sau testa pe viitorii angajati prin intermediul skype-ului.

Venim in intampinarea angajatorilor cu aceasta oferta de forta de munca din Vietnam si Sri Lanka, avand posibilitatea sa asiguram recrutarea de muncitori calificati in domeniile constructii, hotelier si ospitalitate, servicii si comert.

In conditiile in care nu mai putin de 4 milioane de romani au plecat sa lucreze in strainatate, aceasta forta de munca trebuie completata. Romanie este intr-o competitie inegala cu statele europene, pentru ca nu poate asigura salariile din vest.

Trebuie sa gasim solutii, sa atragem forta de munca din tarile non UE, pentru a asigura cresterea economica. Nu avem traditie in acest domeniu, pentru ca Romania nu a avut colonii, de aceea ne-am orientat catre forta de munca din Asia.

Vietnam si Sri Lanka sunt doua tari mari, cu o populatie tanara, unde putem gasi forta de munca specializata sau necalificata, dupa nevoile angajatorilor romani”, a mentionat Mihai Tararache, care a precizat ca firma pe care o reprezinta acorda asistenta muncitorilor straini pe toata perioada procedurilor, pana la semnarea contractului de munca. In opinia sa, Romania are un deficit de forta de munca de 1,5 – 2 milioane de angajati, si calificati, si necalificati…

Ca o concluzie de final, consemnam promisiunea facuta de presedintele executiv al CCIA Timis, Florica Chirita: “Nu ne vom opri aici, la promovarea oportunitatilor privind importul fortei de munca din tarile nonUE, ci vom depune toate eforturile pentru aducerea acasa a muncitorilor romani plecati sa lucreze in strainatate”. (G.I.)

 

 

 

One thought on “Firmele din Timis se pregatesc sa “importe” muncitori din Vietnam si Sri Lanka! CCIAT a prezentat oferta unui intermediar care asigura recrutarea si testarea viitorilor angajati prin intermediul skype-ului

  1. In loc să rezolve problema fraților din Basarabia care nu pot muncii legal datorită birocrației creată tot de iei!

Leave a Reply