Traian Basescu explica de ce criza fortei de munca din Timis nu poate fi rezolvata prin “importul” de lucratori din Serbia sau Moldova. “Sarbii, nici nu stii cand lucreaza sau cand sunt la razboi!”

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a tinut un adevarat discurs politic la intalnirea cu presa, sambata, la Timisoara, unde a fost prezent pentru a participa la festivitatea de lansare a candidatilor PMP in cursa pentru alegerile europarlamentare.


“As putea sa va vorbesc o zi intreaga despre Uniunea Europeana si institutiile europene”, a precizat Traian Basescu, dupa ce, timp de o ora si jumatate, a captat atentia jurnalistilor cu subiecte de actualitate de politica externa, dar si cu o serie de comentarii vizavi de subiectele fierbinti de pe agenda interna.

Cum era firesc, gestul extremistilor maghiari de a acoperi cu pungi de gunoi, in cimitirul din Valea Uzului, judetul Harghita, crucile ridicate in cinstea militarilor romani căzuti la datorie, a fost aspru criticat de fostul sef al statului.

“S-a intrecut orice masura, de data asta. Mi-as dori ca acesti primitivi care au invelit crucile soldatilor romani sa raspunda in fata legii pentru profanare. Cred ca a venit momentul ca atitudinea sfidatoare a extremistilor maghiari sa fie stopata de autoritatile romane”, a precizat Basescu, acuzand UDMR ca duce o politica de segregare a minoritatii maghiara fata de populatia romaneasca, prin actiuni de tip sovin, creata in laboratoarele de la Moscova.

De asemenea, Traian Basescu a abordat si tema aducerii acasa a romanilor care lucreaza in strainatate.

“Daddy, obisnuit cu cumparaturile, crede ca prin cresterea salariilor aduce romanii acasa. PSD si ALDE trebuie sa inteleaga ca nu salariile ar putea aduce romanii acasa, ci calitatea vietii. Exact zona in care coalitia de guvernare are cele mai mari esecuri”.

Cat priveste completarea fortei de munca, a golurilor lasate de romanii plecati sa lucreze in strainatate, cu muncitori din Asia, Traian Basescu a explicat de ce nu se ia in considerare importul de forta de munca din Moldova sau Serbia.

“Importul fortei de munca este vital pentru Romania. Din Moldova nu mai avem ce lua, pentru ca peste un milion de persoane lucreaza in afara, din care vreo 200.000 in Romania. Este vorba despre cei care au obtinut cetatenia romana. Cat despre sarbi, nici nu stii cand sunt la razboi, prin Kosovo sau alte zone de conflict, sau dispusi sa munceasca. In schimb, muncitorii din Vietnam sau Sri Lanka au o buna reputatie si pot sa acopere criza fortei de munca din Romania”.

In opinia sa, disponibilitatea muncitorilor din Asia de a veni in Romania are si un alt substrat. “Dupa cateva luni de lucru in Romania, ei pot pleca usor in vestul Europei, pentru ca permisul de munca emis de autoritatile romane nu este negat in celelalte tari din Uniunea Europeana”.

Referindu-se la Uniunea Europeana, Traian Basescu nu a ezitat sa spuna ca aceasta constructie politica este intr-o criza profunda, care a fost accentuata de decizia Marii Britanii de a parasi uniunea.

“Brexitul a fost cea mai mare lovitura care putea sa o primeasca UE. In conditiile in care se discuta numai despre extindere, dintr-o data s-a demonstrat ca si procesul invers este posibil”.

Cat despre sporirea numarului euro-scepticilor, Traian Basescu a opinat ca acest proces se datoreaza si dublului standard promovat de UE, respectiv a subventiile mult mai mari, duble si chiar triple, primite de fermierii din tarile vest europene, fata de cei din statele care au devenit membre a UE in ultimii ani. (G.I.)

Leave a Reply