UDMR arunca in aer coalitia de guvernare, dupa retinerea extremistilor maghiari care au profanat crucile din Valea Uzului. “Nu vom mai sustine nicio initiativa sau masura a Guvernului!”

Perchezitiile efectuate, joi dimineata, de politistii de investigatii criminale si criminalistii de la Politia Judeteana Bacau, cu sprijinul celor de la Politia Judeteana Harghita, in dosarul crucilor profanate in cimitirul din Valea Uzului, i-a revoltat atat de tare pe liderii UDMR, incat au anuntat suspendarea protocolului de colaborare cu PSD-ALDE.


“Incepand de astazi, nu vom mai sustine nicio initiativa sau masura a Guvernului, pana la solutionarea situatiei cimitirului din Valea Uzului!”, a anuntat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Politistii au efectuat cinci perchezitii domiciliare, la imobilele unor persoane banuite de comiterea infractiunilor de lovire sau alte violente, distrugere si furt, comise in zona Valea Uzului, anunta Politia Romana.

De asemenea, s-au pus in executare patru mandate de aducere, suspectii fiind dusi la sediul Politiei Harghita, pentru audieri si dispunerea masurilor legale.

Potrivit IPJ Bacau, politistii s-au autosesizat dupa ce in spatiul public au aparut imagini in care mai multe cruci din Cimitirul International al Eroilor – Valea Uzului, din orasul Darmanesti, au fost acoperite cu saci din plastic de catre extremisti maghiari si fac cercetari pentru a stabili situatia de fapt.

”In aceasta dimineata, Politia din Bacau a efectuat perchezitii la domiciliul viceprimarului din Sanmartin si la Primaria Sanmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Harghita, in conditiile in care nu a fost nimeni tras la raspundere pana acum pentru distrugerea si profanarea mormintelor soldatilor maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ura interetnica. La fel, autoritatile nu s-au sesizat din oficiu nici in legatura cu abuzul primarului din Darmanesti, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrarilor de constructii ilegale pe mormintele ostasilor cazuti in Valea Uzului intruneste elementele infractiunii de profanare de morminte, prevazuta in art. 383 a Codului Penal, iar actiunile de provocare ulterioare reprezinta incitarea la ura si discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administratia locala Darmanesti fara autorizatie, din bani publici si pe suprafata altei localitati, sunt un abuz in serviciu flagrant.

In pofida solicitarii noastre ferme, Guvernul nu a intreprins masurile necesare pentru a preveni agravarea situatiei, desi acest lucru este datoria autoritatilor si a coalitiei PSD-ALDE. Guvernul trebuie sa opreasca practicarea dublei masuri de catre organele si institutiile publice implicate, care trateaza in mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetateni de rangul doi.

Consideram atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabila atat din punct de vedere etnic, moral, cat si politic.

Solicitam Guvernului sa inlature constructiile amplasate ilegal in cimitirul din Valea Uzului si sa demareze cercetarile din oficiu privind abuzurile primarului din Darmanesti si ale celorlalti autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luand toate acestea in considerare, incepand de astazi UDMR nu va sustine nici o initiativa sau masura a Guvernului. Pana la solutionarea situatiei cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare intre UDMR si coalitia PSD-ALDE ramane fara obiect”, se arata intr-un comunicat al UDMR.

Ca raspuns la aceste presiuni, senatorul social democrat Serban Nicolae a precizat ca alianta PSD – ALDE va emite un punct de vedere dupa alegeri.

“In niciun caz sa nu-si inchipuie ca suntem santajabili sau ca cedam la asemenea amenintari sau ca tranzactionăm memoria inaintasilor sau identitatea noastra nationala. Astea nu sunt lucruri pe care sa le tranzactionam si cu atat mai putin sa facem compromisuri de dragul puterii. Vom analiza si vom luat o decizie dupa alegeri”, a declarat Serban Nicolae. (Gabriela Gaspar)

Leave a Reply