REZULTATELE finale ale alegerilor europarlamentare! Opozitia reuseste sa castige in judete considerate adevarate “redute” ale PSD

Biroul Electoral Central a dat publicitatii rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, mai 2019. Castigatorul merituos al alegerilor este PNL (27%), iar performanta liberalilor este cu atat mai mare cu cat e pentru prima oara dupa decembrie 1989 cand PSD a fost invins de un singur partid. Alianta USR-PLUS, o surpriza incontestabila.


Tot timpul cand PSD-istii au pierdut alegerile au facut-o in fata unei aliante, respectiv CDR, in 1996, sau DA, in 2004.

Dincolo de cifre, care erau deja cunoscute in linii mari, interesanta e si harta castigatorilor, pe judete, de unde se poate vedea ca o serie de judete “rosii”, precum Vrancea, au fost capturate de opozitie.

Regiunile „rosii” raman Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti, cu exceptia judetului Valcea) si Moldova (Botosani, Neamt, Vaslui, Bacau, Galati). Alte fiefuri ale PSD: Giurgiu, Teleorman, Dambovita, Arges, Ialomita, Braila, Buzau, Hunedoara.

Vrancea baronului Oprisan trece insa de la PSD la PNL, in premiera. Liberalii isi mai adjudeca: Tulcea, Prahova, Ilfov, Calarasi, Sibiu, Valcea, Alba, Caras-Severin, Arad, Bihor, Maramures, Bistrita Nasaud si Suceava.

In premiera, USR-PLUS castiga: Bucuresti, Brasov, Timisoara, Cluj, Salaj, Iasi, Constanta.

Cum era firesc, UDMR este primul in Mures, Harghita si Covasna.

Interesanta e diferenta dintre scorul PSD (locul 2) si cel al USR-PLUS (locul 3): doar 1,1% mai putine voturi pentru alianta partidelor conduse de Dan Barna si Dacian Ciolos. De fapt, diferenta ar fi fost in plus pentru Alianta 2020, daca Diaspora n-ar fi fost blocata din nou la vot, ca in 2014.

E vorba de 13.000 de voturi diferenta, dar romanii care n-au putut vota in toata Europa au fost mult mai multi. Sa nu-i uitam si pe cei care nici macar n-au mai venit la cozi cand au vazut calvarul.

Rezultate finale alegeri europarlamentare

  1. PNL – 27%
  2. PSD – 22,5%
  3. USR-PLUS – 22,4%
  4. PRO Romania – 6,6%
  5. PMP – 5,7%
  6. UDMR – 5,4%
  7. Altii – 6,1%.

Leave a Reply