MINCIUNILE lui ROBU! Desi primarul Timisoarei si-a dat cuvantul de onoare ca va rezolva conflictul de la Filarmonica Banatul si a insistat ca muzicienii sa renunte la greva, “minunea” nu s-a intamplat

Muzicienii Filarmonicii “Banatul” au reluat protestul impotriva directorului Ioan Garboni si a primarului Nicolae Robu, hotarand sa reia purtarea banderolelor albe pe brat, in conditiile in care niciuna dintre promisiunile edilului-sef, facute in momentul in care s-a cerut insistent renuntarea la greva de anul trecut, nu s-au materializat.


Situatia este in mare parte aceeasi, desi, intre timp, sindicalistii de la filarmonica au reusit, dupa lungi negocieri cu Ioan Garboni si beneficiind de sprijinul Mediasind, semnarea Contractului Colectiv de Munca.

Doar ca acesta nu este ignorat complet de directorul institutiei, care spune ca l-a semnat doar la presiunea primarului, iar Nicolae Robu refuza orice intalnire cu reprezentantii muzicienilor. Deci, cuvantul de onoare al inca primarului Timisoarei valoreaza cat o ceapa degerata…

Prin urmare, artistii au reluat purtarea banderolelor albe, ca semn de protest si ca “un strigat disperat pentru scoaterea culturii de sub jugul administrativ corupt”.

Nici nu mai conteaza, in optica sefului de la Primarie, ca acest conflict degenerativ pateaza, oarecum, imaginea publica a viitoarei Capitale Culturale Europene.

Intr-un comunicat al Sindicatului Filarmonicii Banatul se explica de ce s-a revenit la purtarea banderolelor albe pe brat.

De la semnarea actualului CCMI, in toamna anului trecut, dupa prima greva din istoria Filarmonicii Banatul, nimic nu s-a schimbat, contrar garantiilor verbale oferite de primarul Timisoarei, Nicolae Robu, in acele zile.

In schimb, au inceput HARTUIRILE prin cereri de Note Explicative oficiale, fara un temei legal, constituirea comisiilor de disciplina pe motive nefondate sau inventate, si ploaia cu Avertismente Scrise, date dupa bunul plac al directorului.

Ca tabloul situatiei in care ne aflam sa fie complet, dorim sa mentionam urmatoarele:

  1. Vom intra in concediu de odihna fara tichete de vacanta si indemnizatii de concediu aferente lunii iulie – asta in conditiile in care, prin specificul activitatii noastre, legea (OG 21/2007) ne obliga sa efectuam acest concediu in vacanta dintre stagiuni – majoritatea filarmonicilor din tara onorând aceste obligatii catre angajatii lor.
  2. Desi avem cel mai mare aparat administrativ din tara pentru o institutie de cultura, conducerea continua sa faca angajari in administratie (sef Birou Juridic, portar, curier etc), in detrimentul compartimentelor artistice, posturi câstigate de catre noi, artistii, prin dezbatere publica la Primaria Timisoara in toamna anului trecut, imediat dupa greva.
  3. Lipsa de promovare a evenimentelor institutiei noastre, care nu este nici macar mentionata in desfasuratorul evenimentelor organizate de Primaria Timisoara. Turneele care ar putea fi un mijloc de promovare internationala a Timisoarei Capitala Culturala Europeana 2021, sunt organizate fara garantia transparentei si a legalitatii lor.

Acestea sunt principalele motive pentru care câtiva dintre artistii Filarmonicii Banatul au reluat purtarea brasardelor, si doresc sa le fie inteles gestul ca un strigat disperat pentru scoaterea culturii de sub jugul administrativ corupt”, se precizeaza in Sindicatului Filarmonicii Banatul. (Mara Ion)

Leave a Reply