Profesorul Marcel Tolcea, citat ca martor la Judecatoria Timisoara pentru a vorbi despre rigorile pamfletului si limitele libertatii de exprimare. In proces, un politist cere 20.000 de lei unui jurnalist

Un proces civil aflat pe rolul Judecatoriei Timisoara tinde sa se transforme intr-o adevarata lectie deschisa despre pamflet si folosirea acestei figuri de stil in articolele de presa, dupa ce un jurnalist acuzat de defaimarea unui politist a solicitat instantei sa-i permita aducerea la bara a profesorului universitar Marcel Tolcea.


Judecatoarea Dana Puia a admis aceasta cerere, astfel ca, la termenul din 1 octombrie 2019, reputatul dascal de jurnalisti va fi prezent la Judecatoria Timisoara pentru a sustine un mini-curs de teoria pamfletului.

Marcel Tolcea va incerca sa convinga instanta de judecata ca expresiile si epitetele folosite de jurnalistul Gelu Chetraruc – intr-un articol de presa postat pe portalul de stiri www.sursadevest.ro, in data de 5 februarie 2019 -, nu reprezinta altceva decat elementele unui stil pamfletar abordat de autor in tentativa de a colora realitatea.

“Intr-o tara in care prostii sunt prima optiune pentru ocuparea unei functii de conducere, numirea comisarului-cocktail Cristian Spataru, in acest post, este cat se poate de naturala”, se mentioneaza in articolul incriminat, pe care Cristian Spatar, seful Biroului Transport Aerian de la Aeroportul International Timisoara, l-a considerat un “atac strict la persoana mea”.

Alte expresii reclamate de politist – politist smardoias, look de cocalar, aere de gigolo, agentul cocktail, IQ prea scazut, care nu poate fi angajat nici sa tunda gazonul, indopat cu steroizi, mers cracanat, tatuaje de interlop -, ii vor da mari batai de cap, probabil, profesorului Tolcea, in tentativa de a le incadra in sfera pamfletului de presa.

In actiunea inregistrata la Judecatoria Timisoara in data de 12 martie 2019, Cristian Spataru solicita suma de 20.000 de lei cu titlu de despagubiri morale “pentru prejudiciul adus imaginii, reputatiei si demnitatii mele”, indepartarea articolului din paginile publicatiei Sursa de Vest, publicarea unui mesaj de scuze la adresa sa, cat si a hotararii pe care o va pronunta Judecatoria Timisoara, atat in paginile ziarului local, cat si intr-un cotidian tiparit de circulatie nationala.

“Aparitia articolului a fost provocata tocmai de atitudinea agresiva a reclamantului, care, cu tatuajele la vedere, incercand sa se razbune pe jurnalisti pentru ca au scris despre acel episod cu agresarea a doi tineri nevinovati (incidentul de la Urseni, din noiembrie 2017 n.r.), odata mutat la Aeroportul Timisoara, a bruscat mai multi jurnalisti, dandu-i afara din incinta aerogarii, desi aveau aprobarea verbala a directorului aeroportului, Dan Idolu, de a ramane in zona de trafic pasageri pentru a-i lua un interviu lui Ion Tiriac, fara nicio justificare rezonabila si fara sa fie justificat un asemenea comportament agresiv, de imbrancire a celor ce incercau sa-si exercite profesia de jurnalist”, este explicatia oferita de Gelu Chetraruc in intampinarea depusa la dosar, afirmand ca este vorba despre un articol de tip pamflet pe care si-l asuma in totalitate.

Pentru a intari cele spuse si a demonstra ca pamfletul reprezinta un stil jurnalistic folosit pe scara larga in presa romaneasca, redactorul sef al Sursei de Vest a depus la dosar articolul semnat de Cornel Nistorescu “Ma, vopsitul Dracului, du-te pe pustii!”, referitor la fostul procuror general al Romaniei, Augustin Lazar.

Batalia din instanta se anunta destul de grea, chiar si beneficiind de sustinerea unor martori de valoarea lui Marcel Tolcea, in conditiile in care politistul Cristian Spatarul si-a angajat nu mai putin de patru avocati, printre care si fratii Ionut si Mihai Pasca, in timp ce jurnalistul este aparat, ca de obicei in cauzele in care, pe rolul instantelor locale, apar dosare cu jurnalisti, de ultramediatizatul avocat Florin Kovacs. (G.I.)

One thought on “Profesorul Marcel Tolcea, citat ca martor la Judecatoria Timisoara pentru a vorbi despre rigorile pamfletului si limitele libertatii de exprimare. In proces, un politist cere 20.000 de lei unui jurnalist

  1. “politist smardoias, look de cocalar, aere de gigolo, agentul cocktail, IQ prea scazut, care nu poate fi angajat nici sa tunda gazonul, indopat cu steroizi, mers cracanat, tatuaje de interlop “ = SUPERCOP. Bineinteles la vreun scandal mai serios dl SUPERCOP ar fi primul care fuge sa-si salveze cocoasa. Și ca să-i treacă supărarea îi propun dlui SUPERCOP să participe la un concurs organizat în mod corect pt a-și demonstra adevărata pregătire, că văd că toți acești super / sexy cops se rănesc foarte ușor în orgoliu.

Leave a Reply