Laura Codruta Kavesi ramane singura in cursa pentru sefia Parchetului European! Procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la sefia DNA-ului din Franta, post pentru care a fost audiat, deja

Procurorul francez Jean-François Bohnert va fi numit la sefia Parchetului financiar din Franta, functie pentru care a fost audiat, joi 11 iulie, dupa cum a anuntat RFI.


Contracandidatul Laurei Codruta Kovesi in cursa pentru sefia Parchetului European este favorit sa preia sefia Parchetului National Financiar francez, echivalentul DNA din Franta, potrivit televiziunii franceze TV5.

Bohnert ar urma sa-i ia locul actualei sefe a PNF, Eliane Houlette, careia i s-a incheiat mandatul. Daca Bohnert va fi numit in fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea practic niciun motiv sa se opuna numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.

Consiliul UE l-a sustinut pana acum pe Jean-François Bohnert in cursa impotriva lui Kovesi, care la randul sau este sustinuta de Parlamentul European. Cele doua institutii europene nu au ajuns la un compromis atat timp cat ambii candidati si-au mentinut pozitiile.

Parchetului National Financiar a fost infiintat in 2014 ca un instrument de lupta impotriva criminalitatii financiare si, in cinci ani de activitate, a avut cateva reusite majore: condamnarea lui Claude Guéant (mana dreapta a lui Nicolas Sarkozy) si a lui Teodorin Obiang (vicepresedinte in Guineea Ecuatoriala), dar si fortarea filialei elvetiene a bancii HSBC la plata unei sume de 300 de milioane de euro pentru evitarea unui proces.

De asemenea, PNF a deschis un rasunator proces de coruptie impotriva ex-presedintelui Nicolas Sarkozy, o premiera in istoria Frantei.

Autoritatile il privilegiaza pe Jean-François Bohnert, actual procuror general la Reims, pentru a conduce Parchetul National Financiar, potrivit Le Monde. Numirea in functie este facuta prin decret al presedintelui Emmanuel Macron, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii din Franta. (V.E.)

Leave a Reply