Onorariu de 4.000 de euro cerut de un avocat, redus la 200 de euro de Inalta Curte de Casatie si Justitie! “Este vorba despre o apreciere a instantei, nu despre cenzurarea onorariului de avocat”, si-au motivat judecatorii decizia

Inalta Curte de Casatie și Justitie a hotarat, intr-un dosar solutionat zilele trecute, sa reduca drastic cheltuielilor de judecata, reprezentand onorariu de avocat, confirmand faptul ca judecatorii pot decide cuantumul sumelor solicitate de aparatori.


In motivarea hotararii, magistratii Inaltei Curti au subliniat faptul ca reducerea onorariului constiutie o ”apreciere a instantei, și nu o cenzurare a insusi onorariului de avocat convenit de catre partile contractului de asistenta juridica, reflectand o evaluare a cheltuielilor de judecata pe temeiul acestui contract, care trebuie sa tina cont de proportia rezonabila intre suma de bani achitata cu titlu de onorariu de avocat si munca prestata de catre avocat”.

Astfel, intr-o speta supusa judecatii, instanta suprema a redus un onorariu de avocat de la 18.193,29 lei la doar 1.000 de lei, considerandu-l excesiv in raport de activitatea prestata de avocat.

Judecatorii au considerat ca – in conditiile in care prestatia avocatului s-a limitat la depunerea la dosar a unui punct de vedere la raportul privind admisibilitatea in principiu a recursului, in care s-a sustinut opinia din raport, potrivit careia recursul este inadmisibil – onorariul este exagerat. (V.E.)

Leave a Reply