Selectie FEST-FDR2019! Lista spectacolelor pe texte romanesti ce vor fi jucate pe scena Festivalului European al Spectacolului si al Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara (P)

Cea de-a XXIV-a editie a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Romanesti, care va avea loc in toamna acestui an, intre 3 si 11 noiembrie, contextualizeaza dramaturgia si spectacolul de teatru romanesc ca parte integrata si, in egala masura, ca voce distincta in corpul cultural european.


Mai mult decat atat, prin FEST-FDR, Teatrul National a deschis in Timisoara, acum aproape un deceniu, drumul unui fenomen european important: spectacolul de teatru de strada profesionist.

FEST-FDR afirma si in aceasta editie o constanta identitara care ofera un loc aparte Teatrului National din Timisoara ca spatiu dedicat regasirii de sine a individului in interiorul comunitatii, dar si ca parte a ei, ca generator si catalizator de energii creatoare pozitive si, nu in ultimul rand, ca dinam de evolutie spirituala, intelectuala si sociala.

In acest context pe cat de generos, pe atat de ambitios, Sectiunea FDR propune o panorama a spectacolului pe text de teatru romanesc. Este o provocare necesara, adresata creatorilor de teatru, o inventariere relevanta a spectacolelor pe texte romanesti (inclusiv scenarii pentru teatru) realizate in ultimul an.

Selectionerul Oana Bors a inventariat numeroasele propuneri primite din partea teatrelor si companiilor care au participat la selectie. 

Titlurile pe care le-a retinut pentru Sectiunea FDR a FEST-FDR2019 reflecta interesul din ce in ce mai crescut al teatrelor si al publicului pentru noua dramaturgie romaneasca, emergenta unor nume noi in crearea de texte de teatru si, nu in ultimul rand, descoperirea de importante filoane dramatice in literatura si eseistica romaneasca.

Selectia modulului FDR reuneste urmatoarele titluri: 

  1. Ilegitim. Adaptare scenica de Adrian Sitaru, dupa un text colectiv creat de Adrian Sitaru si Alina Grigore. Regia: Adrian Sitaru. Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
  2. Pentru o mai buna intelegere. Text si regie Mimi Branescu. Teatrul Metropolis, Bucuresti.
  3. Despre tandrete, de Matei Visniec. Regia Felix Alexa. Teatrul Dramaturgilor Romani, Bucuresti.
  4. Despre oameni si cartofi. Text si regie Radu Afrim. Teatrul ”Andrei Muresanu”, Sfantu Gheorghe.
  5. Taximetristi de Bogdan Theodor Olteanu si Adrian Nicolae. Regia: Bogdan Theodor Olteanu. Teatrul Apollo 111.
  6. Experimentul P. Text: Radu Dragomirescu. Scenariul si regia: Alexander Hausvater. Teatrul „Alexandru Davila”, Pitesti.
  7. In umbra marelui plan. Regia si dramaturgia: Catinca Draganescu. Compania Reactor, Cluj.
  8. Aceasta Sonie. Text si regie Lia Bugnar. Teatrul Luni de la Green Hours.
  9. In numele tatalui de Elena Vladareanu. Regia Robert Balan, Asociatia Art No More
  10. Medeaʾs Boy. Dramaturgia Ionut Sociu si fragmente din „Medeea” de Euripide. Regia Andrei Majeri. Teatrul Apollo 111.
  11. Feminin de Elise Wilk. Regia: Eugen Jebeleanu. Teatrul Tineretului Piatra Neamt.
  12. 50 de secunde de Daniel Oltean. Regia: Eugen Gyemant. Teatrul National Bucuresti.
  13. Povesti de dragoste la prima vedere dupa Gabriel Liiceanu, Adriana Bittel, Ioana Parvulescu, Radu Paraschivescu, Ana Blandiana. Regia: Tudor Lucanu. Teatrul National Cluj
  14. Jurnal de Romania. Timisoara. Text si regie  Carmen Vidu. Teatrul German de Stat Timisoara.
  15. Tatal meu, preotul de Gabriel Sandu. Regia Elena Morar. Teatrul Apollo 111.
  16. Timisoara. Capat de linie de Peca Stefan. Regia Ana Margineanu. Teatrul National Timisoara
  17.  Cercurile increderii de Radu Popescu. Regia Mihaela Lichiardopol. Teatrul National Timisoara

De asemenea, sectiunea FEST a FEST-FDR2019, care a debutat in luna iunie cu spectacolele in aer liber, continua cu FEST Indoor al FEST-FDR2019.

Astfel, in FEST Indoor al FEST-FDR2019 au fost invitate urmatoarele spectacole:

  1. Caesarean Section,un spectacol de Jaroslaw Fret, Teatr ZAR (Polonia)
  2. Pansion Eden, regia Arpad Schilling. ZKM Teatr (Croatia)
  3. Pescarusul de A. P. Cehov, regia Andrei Serban. UNTEATRU, Bucuresti
  4. Legaturi primejdioase de Christopher Hampton, dupa romanul cu acelasi nume de Choderlos de Laclos, regia Cristi Juncu. Teatrul Mic, Bucuresti
  5. Cantareata cheala de Eugène Ionesco. Regia Radu Iacoban. Teatrul „Maria Filotti”, Braila.

FEST-FDR2019 este un eveniment organizat de Teatrul National din Timisoara, cu sprijinul Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, al Primariei si al Consiliului Local al Municipiului Timisoara si al UNITER. (I.P.)

Leave a Reply