Judecatoarea Dana Girbovan a acceptat propunerea PSD de a prelua functia de ministru al Justitiei. Magistratul de la Curtea de Apel Cluj-Napoca a mai fost ofertat si de fostul premier, Sorin Grindeanu

Viorica Dancila a decis sa o inlocuiasca pe Ana Birchall de la sefia Ministerului Justitiei, aceasta urmand sa se intoarca la postul ei anterior, de vicepremier insarcinat cu parteneriatele strategice.


Propunerea pentru noul ministru al Justitiei este Dana Girbovan, judecator la Curtea de Apel Cluj-Napoca, presedinta Uniunii Naţionale a Judecatorilor din Romania, care urmeaza sa o inlocuiasca pe Ana Birchall.

Decizia a fost luata in sedinta Comitetului Executiv al PSD care a avut loc vineri, 23 august. ”Am discutat cu doamna Girbovan, nu puteam sa fac o propunere fara sa dicuscut despre aceasta propunere”, a afirmat Viorica Dancila, dupa sedinta PSD. 

Dana Garbovan este o apropiata a lui Liviu Dragnea si a contribuit activ, alaturi de Florin Iordache, la modificarea Legilor justitiei fiind prezenta in Parlament alaturi de PSD. Aceasta a fost o sustinatoare activa a Ordonantei 13 privind amnistia si gratierea. Surse din PSD au dezvaluit ca propunerea a venit pe filiera fostului ministru, Florin Iordache.

De asemenea, Dana Girbovan a atacat institutiile internationale care au criticat modificarile la legile justitiei si la Codurile penale.

In plus, aceasta a criticat rapoartele GRECO. Dupa publicarea rapoartele, Dana Girbovan afirma ca ”sunt nu doar vadit subiective, ci contin si erori grosiere”.

”Solicit public ministrului justitiei Ana Birchall sa prezinte o pozitie publica cu privire la erorile flagrante din aceste rapoarte GRECO care sfideaza logica juridica elementara, cum ar fi referirea la infirmarea solutiilor pe netemeinicie, pe care o prezinta ca o prevedere noua ce reprezinta o amenintare la adresa independentei justitiei, in contextul in care acesta prevedere exista in lege de ani de zile si a fost folosita inclusiv de fosta sefa DNA Laura Codruta Kovesi”, spunea atunci Dana Girbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justitiei. (G.I.)

Leave a Reply