Presedinta Tribunalului Timis, atacata de procurorii #rezist! Bogdan Pirlog a fost deranjat de folosirea termenului “pseudo justitie” in ultimul editorial al Adrianei Stoicescu si a sesizat Inspectia Judiciara

Ultimul text semnat de presedinta Tribunalului Timis, Adriana Stoicescu, in care si-a exprimat sustinerea totala fata de fosta judecatoare Dana Girbovan, care a acceptat propunerea PSD de a prelua sefia Ministerului Justitiei, i-a deranjat teribil pe procurorii #rezist.


Acestia s-au simtit ofensati de folosirea unor termeni duri de catre sefa Tribunalului Timis, printre care “republica procurorilor” sau “pseudo justitia” si au decis sa sesizeze Inspectia Judiciara, solicitand nici mai mult, nici mai putin, decat cercetarea disciplinara a magistratului banatean, pentru ”manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”.

Reclamatia poarta girul Asociatiei Initiativa pentru Justitie, aflata in plin razboi cu Inspectia Judiciara, motiv pentru care atacul la adresa Adrianei Stoicescu apare, mai mult, ca o rafuiala a co-presedintilor lt. col. Bogdan Ciprian Pirlog, prim procuror adjunct la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti, si Sorin Marian Lia, prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Corabia, cu judecatorul Lucian Netejoru, seful Inspectiei Judiciare. Mai cu seama ca acestia se afla in cursul unei cercetari disciplinare, in urma unei sesizari depuse la IJ de catre procurorii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ).

De altfel, Lucian Netejoru a si depus o plangere penala impotriva lui Bogdan Pirlog, nu cu mult timp in urma, pe care l-a acuzat ca l-a denigrat cu ocazia consultarilor dintre magistrati si presedintele Klaus Iohannis, din 27 martie 2019.

Revenind la reclamatia Asociatiei Initiativa pentru Justitie, trebuie sa mai spunem ca presedintei Tribunalului Timis i se reproseaza faptul ca ar fi depasit limitele libertatii de exprimare si ca, prin afirmatii nefondate, ar fi afectat prestigiul justitiei.

”Magistratul trebuie sa se abtina de la a face afirmatii care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale a persoanelor care activeaza in sistemul de justitie, iar avand cunostinta de incalcari ale legii de catre organele judiciare, este dator sa urmeze caile legale. In cazul in care, din diverse motive, magistratul care sesizeaza infractiuni alege sa se comporte ca un avertizor public, este obligat moral sa prezinte date concrete cu privire la afirmatiile sale, in caz contrar fiind doar un detractor al persoanelor la care se refera, al categoriilor profesionale pe care le defaimeaza ori chiar al justitiei in general, daca alegatiile sale vizeaza sistemul de justitie in ansamblul sau”, se arata  in sesizarea trimisa Inspectiei Judiciare.

Sa mai consemnam faptul ca Bogdan Pirlog, procurorul care a deschis dosarul violentelor jandarmilor de la mitingul din 10 august 2018, s-a inscris la concursul pentru sefia Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, avand ca obiectiv managerial… desfiintarea acestei structuri noi din cadrul sistemului judiciar. Candidatura sa a fost respinsa cu o nota umilitoare, la fel cum, previzionam, va fi respinsa si reclamatia formulata impotriva presedintei Tribunalului Timis.

“Ma asteptam… Dana Girbovan trebuie eliminata cu orice pret din cursa pentru Ministerul Justitiei”, este comentariul laconic al Adrianei Stoicescu. (G.I.)

Leave a Reply