Procurorul timisorean Gheorghe Cosneanu, acuzat ca si-a confirmat propriul rechizitoriu intocmit dupa 16 ani in dosarul Revolutiei din decembrie 1989

Procurorul timisorean Gheorghe Cosneanu, seful Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General, va fi cercetat, din nou, de Inspectia Judiciara, in urma unei sesizari depuse de catre Asociatia 21 Decembrie 1989.


Mai exact, seful Parchetelor Militare, general-magistrat Gheorghe Cosneanu, a indeplinit in aceeasi cauza penala doua functii judiciare, al caror cumul este interzis de lege.

Mai mult, procurorii militari au clasat toate infractiunile comise intre 17 si 22 decembrie 1989, dar si multe dintre cele petrecute din 23 pana pe 30 decembrie.

In consecinta, Asociatia 21 Decembrie 1989 a sesizat conduita nelegala a procurorului militar Gheorghe Cosneanu, care ar constitui si abatere disciplinara.

Rechizitoriul a fost emis la data de 05.04.2019 de Sectia Parchetelor Militare si confirmat pentru temeinicie si legalitate de procurorul militar sef, general magistrat Gheorghe Cosneanu.

Din dosarul penal rezulta ca din anul 1990 si pana in anul 2006, deci timp de 16 ani, Gheorghe Cosneanu a efectuat urmarirea penala in acelasi dosar al carui rechizitoriu l-a confirmat la data de 05.04.2019.

„Conform legii procesuale penale romanesti, un procuror care efectueaza urmarirea penala, singur sau impreuna cu alti procurori, este obligat ca la finalul cercetarilor sa dispuna ori emiterea rechizitoriului ori clasarea cauzei prin ordonanta.

Legea nu ii permite acestuia sa si confirme rechizitoriul emis in aceasta cauza, chiar de un alt coleg de-al sau, obligandu-l sa participe in nume propriu la emiterea actului de solutionare a cauzei.

Rezulta ca procurorul militar Gheorghe Cosneanu a incalcat cu buna stiinta legea procesuala, afectand astfel interesul tuturor partilor vatamate/civile din aceasta cauza de a-si valorifica, macar si dupa treizeci de ani, drepturile lor legale“, se mentioneaza in sesizarea depusa la Inspectia Judiciara de catre presedintele Asociatiei, Theodor Maries

„Desi CEDO, prin solutionarea sutelor de plangeri ale victimelor din Romania, a pronuntat decizii prin care statul roman e obligat sa dea satisfactie victimelor, procurorii militari, prin rechizitoriul trimis catre instanta, claseaza toate faptele savarsite de catre fortele de represiune ale statului comunist – Militie, Securitate, Armata, garzile patriotice – din perioada 16 – 22 decembrie – si transmite prin adrese fiecarei victime (2500 de victime) sa se adreseze sectiilor civile pentru a obtine daune morale pentru ce au patit atunci“, mai precizeaza Theodor Maries. (V.E.)

Leave a Reply