“Nu mai putem continua cu primari alesi de doar 10% din populatia unei comunitati!”, spune raspicat deputatul de Timis Cornel Samartinean. Alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, o prioritate pentru PMP

Proiectul de lege initiat de PMP privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, respectiv PL-x nr. 288/2016- Proiect de Lege pentru modificarea art.101 din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr.215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, adoptat tacit de Senat, a fost “uitat”  in sertarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor  din data de 5.02.2018, in conditiile in care pe 7.11.2018 a fost introdus la votul final in Camera Deputatilor, cu propunere de respingere.


Deoarece, propunerea de respingere nu a intrunit numarul necesar de voturi, proiectul de lege  a fost retrimis pentru o noua dezbatere la comisiile de specialitate, urmand ca apoi sa revina la vot final in plen. La aproape un an de zile, ne punem firesc intrebarea: de ce Biroul Permanent nu a respectat procedurile legislative cuprinse in Regulamentul Camerei Deputatilor si nu a introdus pana acum acest proiect pe ordinea de zi a plenului?

In noiembrie 2018, PSD si UDMR si-au dorit un vot pozitiv in plen, deoarece raportul comisiilor respingea organizarea alegerilor pentru primari in doua tururi. Atunci, ALDE a votat alaturi de opozitie in Camera Deputatilor in favoarea alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, intorcand la comisii modificarea Legii alegerilor locale.

Prin aceasta initiativa legislativa PMP propune modificarea Legii Alegerilor Locale, astfel incat alegerea primarilor sa se faca in doua tururi de scrutin. Se respecta astfel principiul sacru al democratiei, pentru alesii de asemenea importanta votul sa fie de 50% plus unu, si nu 12-18 sau 20%.

PMP a fost initiatorul campaniei “Alegem primarul in doua tururi”, demers prin care a reusit strangerea a peste un milion de semnaturi pentru revenirea la alegerea primarului in doua tururi de scrutin.

PMP a desfasurat aceasta campanie din nevoia de a repara erori legistative care au facut ca democratia din Romania sa fie afectata in mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor intr-un singur tur, despre care constatam ca este o eroare politica.

In primul rand, un partid mare cum este PSD isi garanteaza consolidarea si postamentul pe baza caruia obtine scoruri foarte mari la urmatoarele alegeri. PMP considera imperios necesar revenirea la sistemul alegerii primarului in doua tururi de scrutin, solutie legislativa si tehnica care asigura un grad mai ridicat de legitimitate democratica pentru persoana aleasa, dar si o corectitudine mai mare in desemnarea gospodarului comunitatii locale.

“Incepem o noua sesiune ordinara a Camerei Deputatilor, de aceea trag un semnal de alarma partidelor din opozitia parlamentara, astfel incat sa ne mobilizam  asupra  necesitatii adoptarii acestei initiative legislative si sa incercam sa convingem cat mai multi colegi ca principiul reprezentativitatii e obligatoriu intr-un stat democratic”, spune deputatul de Timis Cornel Samartinean.

Nu mai putem continua cu primari alesi de doar 10% din populatia unei comunitati, oameni nereprezentativi, conducatori  nelegitimi care gestioneaza destinele romanilor si, implicit destinul tarii noastre. (I.P.)

Leave a Reply