Moartea agentului Cristian Amariei, de la IPJ Timis, provoaca o schimbare importanta in munca de politie! IGPR a decis sa interzica schimbul de informatii operative pe WhatsApp, Messenger sau Snapchat

Politistii nu mai au voie sa faca schimb de informatii pe WhatsApp, Messenger sau SnapChat. Au primit interzis inclusiv sa foloseasca smartphone-ul sau tableta. Sefii institutiei au trimis o nota interna, cu acest subiect, valabil pentru inspectoratele de politie din toata tara.


Sindicalistii spun ca decizia a fost luata dupa cazul politistului mort de la Timis. Atunci, seful serviciului de investigatii criminale din judet a dat ordin pe un grup de WhatsApp sa fie prins un fugar. In urma interventiei, un politist a fost impuscat mortal.

In nota emisa de conducerea IGPR se precizeaza ca politistii vor incalca legea informatiilor clasificate daca vor folosi WhatsApp, Facebook sau SnapChat “pentru transmiterea informatiilor conexe activitatilor de politie”.

Politia Romana a explicat ca este interzisa doar comunicarea informatiilor clasificate prin grupurile de WhatsApp, care au un regim special in lege, nu si informatiile de interes public. Sindicalistii spun ca in lipsa altor mijloace de comunicare, aceste aplicatii disponibile pe telefoanele moderne au suplinit aceasta nevoie de comunicare.

Cosmin Andreica, presedintele Europol, a declarat ca in lipsa altor intrumente, politistii apeleaza la astfel de aplicatii.

”Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timis, unde colegul nostru Cristian Amariei a fost impuscat de catre o persoana care a fost ‘data in urmarire’ pe un grup de WhatsApp, de catre un ofiter de la nivelul unitatii, si pana la situatii in care politistii primesc ‘ordine’ pe asemenea aplicatii, au existat nenumarate polemici pe marginea legalitarii utilizarii acestor mijloace de comunicare.Atat timp cat nu vom avea mijloace moderne de comunicarie, carentele intalnite in activitate vor fi din ce in ce mai multe”, a spus Andreica. (V.E.)

Leave a Reply